Pytanie na Śniadanie

Mleczne dania idealne na piknik cz.3

CHLEBEK Z PATELNI NA KEFIRZE Z SEREM SOLANKOWYM  

  • 500 ml kefiru  
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego  
  • 400 g mąki tortowej  
  • 150 g sera solankowego  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 1 jajko  
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 150 g drylowanych oliwek  
  • 2 szt. awokado  
  • 2-3 łyżki miodu  
  • 250 g pomidorków koktajlowych  
  • 50 g świeżych ulubionych ziół  
  • Sól, pieprz do smaku  
  • Masło klarowane do smażenia  

Kefir wymieszać z sodą, rozmąconym jajkiem i masłem klarowanym, mąkę przesiać i wyrobić z płynną masą. Wyrobione ciasto uprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Ciasto podzielić na małe części, każdy kawałek rozwałkować i usmażyć na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Placki smażyć na złoto z obu stron. Gotowe wypełnić serem solankowym, awokado, pomidorkami, oliwkami, miodem i świeżymi ziołami  


JOGURTOWY KOKTAJL Z DROŻDŻÓWKAMI 

Koktajl: 

  • 500 ml jogurtu naturalnego  
  • ok. 300 g truskawek  
  • Kilka gałązek mięty  
  • 2-3 łyżki miodu  
  • Sok z 1/2 cytryny  

Ciasto: 

  • 140 ml mleka  
  • 50 g masła klarowanego  
  • 50 g zimnego masła  
  • 350 g mąki pszennej  
  • 80 g cukru  
  • 1 op. drożdży instant  
  • szczypta soli  
  • 2 jaja  
  • 3 żółtka (w tym 1 do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)  
  • Cukier puder do dekoracji  

Farsz:  

  • 200 g twarogu  
  • 500 g świeżych truskawek  
  • ok. 40 g cukru  
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej  

Kruszonka: 

  • 50 g cukru  
  • 90 g mąki  

Koktajl: Składniki zmiksować na gładko i doprawić do smaku.  

Drożdżówki: Drożdże, cukier i mąkę połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia – aż drożdże ruszą (na ok. 10 minut). Do miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru i sól oraz podrośnięty zaczyn. Dodać jajka i żółtka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i pastę waniliową. Wyrabić mikserem ok. 10 minut. Misę z ciastem umieścić w piekarniku do wyrośnięcia wybierając funkcję wyrastania ciasta na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować cienki wałeczek, a następnie zwinąć go jak ślimak, rozpłaszczyć dłonią i ułożyć na blaszce. Ma mieć kształt okrągłej drożdżówki.  

Owoce – umyte oczyścić, podzielić na ćwiartki. Całość połączyć w misce z twarogiem, cukrem i skrobią.  

Kruszonka – zimne masło rozgnieść z mąką i cukrem – wyrobić tylko do momentu aż się połączą składniki.  

Na uformowane drożdżówki ułożyć owoce i posypać kruszonką. Upiec drożdżówki w 180 C - 25 minut. 


WYTRAWNE MINI PLACKI SEROWE ZE SZCZYPIORKIEM  

  • 500 g twarogu  
  • ok. 100 ml maślanki  
  • Masło klarowane  
  • 2 jajka 
  • 1/2 solidnego pęczka szczypioru z dymki  
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 + mąka do obtoczenia i posypania deski  
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu  
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki  
  • 1l jogurtu  
  • 500 g pomidorów  
  • Mały pęczek bazylii  
  • Sól, pieprz 
  • chilli 
  • ocet winny  

W misce rozgnieść twaróg, dodać posiekany szczypiorek, wędzoną paprykę, jogurt, przyprawy i mąkę. Całość krótko wymieszać – tylko do momentu, kiedy składniki się połączą. Uformować małe placki, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto z obu stron.  

Koktajl – w naczyniu zmiksować oczyszczone pomidory, siekaną bazylię i przyprawy na gładko. 

Więcej na ten temat