CHLEBEK Z PATELNI NA KEFIRZE Z SEREM SOLANKOWYM
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 400 g mąki tortowej
- 150 g sera solankowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g drylowanych oliwek
- 2 szt. awokado
- 2-3 łyżki miodu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 g świeżych ulubionych ziół
- Sól, pieprz do smaku
- Masło klarowane do smażenia
Kefir wymieszać z sodą, rozmąconym jajkiem i masłem klarowanym, mąkę przesiać i wyrobić z płynną masą. Wyrobione ciasto uprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Ciasto podzielić na małe części, każdy kawałek rozwałkować i usmażyć na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Placki smażyć na złoto z obu stron. Gotowe wypełnić serem solankowym, awokado, pomidorkami, oliwkami, miodem i świeżymi ziołami
JOGURTOWY KOKTAJL Z DROŻDŻÓWKAMI
Koktajl:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- ok. 300 g truskawek
- Kilka gałązek mięty
- 2-3 łyżki miodu
- Sok z 1/2 cytryny
Ciasto:
- 140 ml mleka
- 50 g masła klarowanego
- 50 g zimnego masła
- 350 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 op. drożdży instant
- szczypta soli
- 2 jaja
- 3 żółtka (w tym 1 do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
- Cukier puder do dekoracji
Farsz:
- 200 g twarogu
- 500 g świeżych truskawek
- ok. 40 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 90 g mąki
Koktajl: Składniki zmiksować na gładko i doprawić do smaku.
Drożdżówki: Drożdże, cukier i mąkę połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia – aż drożdże ruszą (na ok. 10 minut). Do miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru i sól oraz podrośnięty zaczyn. Dodać jajka i żółtka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i pastę waniliową. Wyrabić mikserem ok. 10 minut. Misę z ciastem umieścić w piekarniku do wyrośnięcia wybierając funkcję wyrastania ciasta na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować cienki wałeczek, a następnie zwinąć go jak ślimak, rozpłaszczyć dłonią i ułożyć na blaszce. Ma mieć kształt okrągłej drożdżówki.
Owoce – umyte oczyścić, podzielić na ćwiartki. Całość połączyć w misce z twarogiem, cukrem i skrobią.
Kruszonka – zimne masło rozgnieść z mąką i cukrem – wyrobić tylko do momentu aż się połączą składniki.
Na uformowane drożdżówki ułożyć owoce i posypać kruszonką. Upiec drożdżówki w 180 C - 25 minut.
WYTRAWNE MINI PLACKI SEROWE ZE SZCZYPIORKIEM
- 500 g twarogu
- ok. 100 ml maślanki
- Masło klarowane
- 2 jajka
- 1/2 solidnego pęczka szczypioru z dymki
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 + mąka do obtoczenia i posypania deski
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1l jogurtu
- 500 g pomidorów
- Mały pęczek bazylii
- Sól, pieprz
- chilli
- ocet winny
W misce rozgnieść twaróg, dodać posiekany szczypiorek, wędzoną paprykę, jogurt, przyprawy i mąkę. Całość krótko wymieszać – tylko do momentu, kiedy składniki się połączą. Uformować małe placki, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto z obu stron.
Koktajl – w naczyniu zmiksować oczyszczone pomidory, siekaną bazylię i przyprawy na gładko.