Pytanie na Śniadanie

Owoce z grilla jako desery

Grillowane brzoskwinie z kremem twarogowym 

  • 4 brzoskwinie, przekrojone na pół 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 szklanka twarogu z wiaderka wymieszanego z miodem i orzechami 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 

Rozgrzewamy grilla. Brzoskwinie smarujemy cienką warstwą oleju. Układamy na grillu stroną wewnętrzną. Grillujemy przez około 5 minut lub do momentu, aż powierzchnie będą miały ładne ślady po grillowaniu. Odwróć brzoskwinie i skrop odrobiną miodu. We wgłębieniu po pestce wkładamy za pomocą łyżki lub łyżki do lodów kulkę masy twarogowej. Grillujemy jeszcze kilka minut aż nadzienie będzie ciepłe. Podajemy na ciepło. 


Grillowane łódki bananowe 

  • 6 dużych bananów w skórce 
  • 1/2 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów 

Rozgrzewamy grilla.

Ostrym nożem robimy głębokie nacięcie wzdłuż wewnętrznej strony banana, tak, żeby nie przeciąć go do końca. Otwarte rozcięcie tworzy kieszonkę. Kieszonkę napełniamy czekoladą oraz posypujemy orzechami. 

Urywamy kawałek folii aluminiowej tak, aby umieścić na arkuszu banana i zamknąć folię nad bananem zostawiając ok 2 centymetry wolnej przestrzeni. Umieszczamy na grillu na średnim ogniu i grillujemy ok. 10 minut. 


Indyjski szaszłyk z owoców 

  • Świeży ananas, pokrojony w kostkę 
  • Melon pokrojony w kostkę 
  • Jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 
  • Banan pokrojony w plastry 
  • 3 łyżki miodu 
  • sok z limonki 
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku 
  • Roztopione masło do posmarowania 
  • Cukier brązowy do posypania 

Owoce pokrojone w kostkę o grubości ok 2 cm umieszczamy w misce i mieszamy z miodem i sokiem z limonki. Odstawiamy na ok 10 minut. 

Następnie nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem oraz cynamonem 

Grillujemy. Możemy podawać same lub z gałką lodów. 

Więcej na ten temat