Pytanie na Śniadanie

Pieczeń rzymska z indyka z bazylią i pietruszką

Pieczeń rzymska z indyka z bazylia i pietruszką

  • 0,5 kg. Mielonego mięsa indyczego
  • 1 jajko surowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 0,5 pęczka natki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy i mixujemy. Zioła drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski i wyrabiamy z jajami, warzywami i ziołami na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podłużna blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Napełnione naczynie przekładamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawić tak pieczeń jeszcze pół godziny.

Więcej na ten temat