Kotlety z bobu z miętą, chili i dipem jogurtowo koperkowym z ogórkiem małosolnym
- 300 g bobu ugotowanego i obranego
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy extra
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Świeże chilli
- Pęczek posiekanej mięty
- Pęczek posiekanego szczypiorku
- szczypta kminu rzymskiego
- olej do smażenia
- 3szt ogórki małosolne
- 5 łyżek jogurtu bałkańskiego
- Sól, pieprz
- Pęczek posiekanego koperku
W większej misce mieszamy 1 jajko z 4 łyżkami bułki tartej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, miętę i posiekany szczypiorek oraz chilli, następnie dodajemy obrany bób i rozgniatamy go widelcem (niekoniecznie dokładnie), łączymy ze składnikami w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w roztrzepanym jajku i delikatnie w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem po ok 2min. Z każdej strony. Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i dodajemy jogurt, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i podajemy razem z kotlecikami.