Pytanie na Śniadanie

Pomysł na bób - kotlety z bobu z miętą

Kotlety z bobu z miętą, chili i dipem jogurtowo koperkowym z ogórkiem małosolnym

  • 300 g bobu ugotowanego i obranego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy extra
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Świeże chilli
  • Pęczek posiekanej mięty
  • Pęczek posiekanego szczypiorku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
  • 3szt ogórki małosolne
  • 5 łyżek jogurtu bałkańskiego
  • Sól, pieprz
  • Pęczek posiekanego koperku

W większej misce mieszamy 1 jajko z 4 łyżkami bułki tartej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, miętę i posiekany szczypiorek oraz chilli, następnie dodajemy obrany bób i rozgniatamy go widelcem (niekoniecznie dokładnie), łączymy ze składnikami w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w roztrzepanym jajku i delikatnie w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem po ok 2min. Z każdej strony. Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i dodajemy jogurt, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i podajemy razem z kotlecikami.

Więcej na ten temat