Pieczeń wieprzowa z sosem jabłkowo-miętowym
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 500 g jabłek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, mięta (łodygi i listki)
- 2-3 łyżki oleju
Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. Schab obsmażyć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 C z użyciem termo-sondy, aby zadać cel wypieczenia 62 C – to gwarancja soczystości schabu.
Sos – cebulę, czosnek i jabłka obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zeszklić cebulę, po chwili czosnek, jabłka i łodygi mięty i opcjonalnie resztę ziół. Dodać cukier i po chwili sok z pomarańczy. Całość zagotować aż owoce się rozpadną, doprawić finalnie, dodać listki mięty i zmiksować na gładko. Podać upieczonym schabem.