Pytanie na Śniadanie

Mięta w kuchni - pieczeń wieprzowa z sosem jabłkowo-miętowym

Pieczeń wieprzowa z sosem jabłkowo-miętowym 

  • 1 kg schabu 
  • 1 cebula 
  • 500 g jabłek 
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, mięta (łodygi i listki) 
  • 2-3 łyżki oleju  

Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. Schab obsmażyć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 C z użyciem termo-sondy, aby zadać cel wypieczenia 62 C – to gwarancja soczystości schabu. 

Sos – cebulę, czosnek i jabłka obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zeszklić cebulę, po chwili czosnek, jabłka i łodygi mięty i opcjonalnie resztę ziół. Dodać cukier i po chwili sok z pomarańczy. Całość zagotować aż owoce się rozpadną, doprawić finalnie, dodać listki mięty i zmiksować na gładko. Podać upieczonym schabem.

Więcej na ten temat