Pytanie na Śniadanie

Arbuz w roli głównej - szynka z arbuza serwowana z sałatką

Pieczony arbuz - czyli szynka z arbuza serwowana z sałatką z zielonych i mozzarellą 

  • Arbuz 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 5 łyżek przyprawy grillowej  
  • 2 łyżki oregano 
  • 2 łyżki kolendry 
  • 3 łyżki rozmarynu 
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • 2 łyżki suszonej wędzonej papryki 
  • 1 łyżka goździków 
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki i 1 na później 
  • 1 łyżka suszonej papryki chilli  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • Łyżka stołowa oleju 
  • 50ml miodu 
  • 50ml ciemnego sosu sojowego 
  • Opcjonalnie chilli 
  • 300g mieszanych młodych listków 
  • 150g mozzarelli 
  • Odrobina oliwy 
  • Odrobina octu 

Obieramy arbuza ze skórki. Robimy wzdłuż charakterystyczne dla szynek nacięcia. 

Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy je ze sobą. 

Do przypraw dodajemy gorącej wody (ok. 50 ml). Mieszamy. 

Teraz w tak przyrządzonej marynacie obtaczamy dokładnie całego arbuza. 

Wkładamy go do lodówki i pozostawiamy na całą noc. 

Marynowanego arbuza odcisnąć z wilgoci, umieścić w piekarniku i podsuszyć ok 3-4 godziny w temperaturze ok 80 C - w zależności od wielkości. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 C i posmarować arbuza glazurą z miodu, sosu sojowego. Upiec ok 15 minut w 200 C smarując glazurą – powinien się smacznie zapiec. 

Arbuza pokroić w grube plastry i opcjonalnie dodatkowo skarmelizować na rozgrzanej patelni. 

Podajemy z sałatką z młodych listków, mozzarellą, skropić oliwa i octem.

Więcej na ten temat