Pytanie na Śniadanie

Grillowana kiełbasa w nietypowych odsłonach cz.4

Szaszłyki z plastrami kiełbasy, marynowanymi pieczarkami, ananasem i sosem koktajlowym 

  • 0,5kg Kaziuk
  • 250g Małych pieczarek
  • 1 Ananas
  • Patyczki do szaszłyków

Marynata:

  • 3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 1szt Czerwona cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tabasco
  • Pęczek natki

Przygotowujemy marynatę, w misce łączymy posiekaną drobno papryczkę chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, ocet balsamiczny, olej oraz sól do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Pieczarki myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, wkładamy do lodówki na 30 min. Kiełbasę kroimy pod skosem w cienkie plastry. Ananasa kroimy w kostkę 2 x 2cm, zamarynowane pieczarki zawijamy w plastry kiełbasy na wzór żagla i nadziewamy na patyczki szaszłykowe wcześniej namoczone w wodzie, następnie nabijamy ananasa i kolejne pieczarki z kiełbasą aż do wypełnienia patyczka. tak przygotowane grillujemy na średniej temperaturze do zrumienienia kiełbasy. W tym czasie Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy majonez, ketchup, tabasco, siekana natkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 10-15min. Zgrillowane szaszłyki podajemy z sosem koktajlowym.


Grillowane kiełbaski faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami z chlebkami pita

  • 0,5kg Kiełbasa z karkówką
  • Kostka sera feta
  • Garść suszonych pomidorów
  • Łyżka suszonego oregano
  • Czerwona cebula
  • Świeży pomidor

Sos:

  • 4 średnie ogórki gruntowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • czarny pieprz
  • sól

Chlebki pita:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 gramów drożdży suszonych
  • 1 niecała szklanka lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Kiełbasę nacinamy wzdłuż, tak żebyśmy mogli ją nafaszerować, ser feta i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, doprawiamy oregano i faszerujemy kiełbasy, na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebulę, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanego grilla. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ogórki odciskamy z soku a następnie odciśnięte ogórki przekładamy do miski. Do ogórków dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Opłukany koperek drobno siekamy po czym wrzucamy do miski z ogórkami i czosnkiem na końcu dodajemy jogurt, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie smaki się przegryzły. W jednej misce umieszczamy dwie i pół szklanki mąki pszennej, wlewamy niecałą szklankę lekko ciepłej wody, czyli 220 ml wody. Wsypujemy płaską łyżeczkę suchych drożdży. Na koniec jeszcze łyżka delikatnej oliwy oraz płaska łyżeczka soli. Ciasto mieszamy a następnie wyrabiamy tak długo, aż drobi się idealnie gładkie. Ciasto jest dość miękkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstawiamy do wyrastania na godzinę lub nawet 90 minut - najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika. Wyrośnięte ciasto na chlebki pita przekładamy na blat obsypany lekko mąką. Ciasto wyrabiamy chwilę a następnie dzielimy na sześć równych kawałków. Każdy kawałek formujemy w dłoniach na kształt kuli. Każdą kulkę ciasta wałkujemy ostrożnie na placek o średnicy około 16-18 cm. Placki kładziemy obok siebie na desce, blacie lub papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką bawełnianą. Placki pod chlebki pita można zostawić do wyrastania na 20-30 minut. Chlebki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Chlebki nacinamy tak, żeby powstała kieszeń i do środka wkładamy plastry pomidora, ugrillowaną kiełbasę i sos.


Grillowane kiełbaski koktajlowe z grzankami, karmelizowaną cebulą i salsą pomidorową

  • 400g kiełbasek koktajlowych
  • Dwie bagietki
  • 300g białej cebuli
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku

Salsa:

  • 4 pomidory malinowe
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 limonki
  • 2 papryczki chili

Cebulę kroimy w piórka, wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż się zrumieni, następnie doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy, dusimy aż cebula będzie miękka. Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, ogórki myjemy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy tak jak pomidory i dodajemy do nich, cebulę, chili oraz czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy sok z limonki, kolendrę, oliwę sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Kiełbaski koktajlowe delikatnie nacinamy i układamy na grillu, smażymy aż się ładnie przypieką. Bagietkę kroimy w kromki na skos lub w poprzek, tak żeby były długości kiełbasek, smarujemy masłem klarowanym i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tostujemy na grillu. Na gotowe tosty wykładamy skarmelizowaną cebulę, na nią zgrillowane kiełbaski i obok wykładamy salsę.

Więcej na ten temat