Za oknem piękna pogoda, nawet pochmurne dni są ciepłe, a wówczas najchętniej sięgamy po świeże letnie desery. Dziś proponujemy desery z galaretką w roli głównej, które z łatwością przygotujesz w domu.
Kolorowa pianka z galaretkami
- 1 mleko skondensowane niesłodzone – 500 ml
- 3 kolory różnych galaretek
- 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia galaretek
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuść każdą w oddzielnej miseczce lub szklance i odstaw do ostudzenia. Nie muszą być całkowicie zimne. Podczas mieszania i tak się studzą. Mleko dobrze schłodzić, można je nawet wstawić do zamrażarki na 10 minut, na ten czas kiedy mieszasz galaretki. Wyjmij mleko, przelej do większej miseczki i ubij mikserem na pianę. Mleko powinno nawet potroić swoją objętość podczas ubijania. Przelej do 3 oddzielnych miseczek. Do każdej dodaj chłodną, ale płynną galaretkę i wymieszaj. Tym sposobem powstaną 3 pastelowe kolory. Na środek tortownicy wylej 3 łyżki jednego koloru, następnie na środek pierwszej masy 3 łyżki kolejnego koloru i tak na zamianę aż skończą się wszystkie. Efekt zebry. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Prawdę mówiąc już po 1 h deser jest gotowy.
Galaretkowiec – deser z mleka i kolorowych galaretek
- 3 różne kolorowe galaretki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki żelatyny
- Cukier do smaku
Kolorowe galaretki rozpuść każdą osobno, przelej do naczyń i po stężeniu pokrój w kostki. Mleko podgrzej z cukrem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Rozpuść i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw do przestudzenia. Poukładaj pokrojone kolorowe galaretki w wybranej formie i zalej mlekiem. Odstaw do stężenia do lodówki na kilka godzin.