Japońskie Yakitori z kurczaka
- ok. 1 kg mięsa drobiowego (udka bez kości i skóry, wątróbki i mięso mielone)
Marynata do drobiu:
- 100 ml sosu sojowego
- 50 ml wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miodu
Sos do kurczaka Yakitori:
- 2 ząbki czosnku
- 12 łyżek wina mirin
- 10 łyżek japońskiego jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki cukru
- zielony gruby szczypior do posypania
- 500 g białego ryżu
Sos:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g sosu sweet chilli
- 100 ml mleka kokosowego
- sok z limonki
- kilka gałązek kolendry
- odrobina sosu sojowego
W małym garnku lub na patelni połączyć wszystkie składniki sosu: mirin, sos sojowy, cukier i czosnek – zagotować, następnie zmniejszyć moc na płycie i redukować – sos ma być gęsty, klejący i ciemny.
Uda z kurczaka pokroić na kawałki – nadające się na kęs szaszłyka i zamarynować - dobrze jak kurczak poleży w sosie kilka godzin. Następnie ponadziewać mięso, marynowana wątróbkę i klopsiki drobiowe.
Szaszłyki grillować ok 10 minut obracając i smarując przygotowanym sosem.
Połączyć pola na płycie indukcyjnej – funkcja bridge.
Ustawić moc grzania i nagrzać grill ok 8 minut.
Umieścić szaszłyki na grillu i grilować 10 minut obracając i smarując przygotowanym sosem.
Posypać całość szczypiorem, podać z gotowanym białym ryżem
Sos – składniki zmiksować na gładko i finalnie doprawić do smaku
Tureckie Kofta Kebab
- 500 – 600 g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula starta na tarce
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkie papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 4-5 pomidorów albo pomidory w puszcze
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 2 ogórki
- 500 ml jogurtu greckiego
- garść ziół: koperek, mięta
- sok z ½ cytryny
- 2 chlebki pita
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- garść orzeszków pinii
- 1 ogórek zielony
- sól, pieprz oraz duża szczypta cukru do smaku
- dodatkowo kilka ziemniaków
- podłużna papryka
Do mielonej wołowiny dodaj startą na tarce cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy i wyrabiaj do połączenia składników.
Z mięsa uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego. I umieść na rozgrzanym grillu.
Przygotowanie do grillowania:
Połącz pola na płycie indukcyjnej.
Ustaw moc grzania, umieść infi grill na płycie i nagrzej kilka minut.
Na rozgrzanym grillu umieść przygotowane kofty.
Sos: na patelnię z rozgrzanym olejem dodaj obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusić około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Do sosu dodaj oczyszczoną z nasion i pokrojoną na małe kawałki paprykę i wymieszaj.
Tzatziki – w naczyniu połączyć jogurt z siekanymi ziołami, czosnkiem i tartym ogórkiem. Finalnie do smaku.
Sałatka: pomidory, ogórki i cebule pokroić w cząstki i wysypać na talerz. Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni i razem z siekanymi ziołami posypać pomidory. Skropić oliwa i sokiem z cytryny.
Jamajskie Jerky Szaszłyki z krewetek i ananasa
- ½ ananasa
- 500 g krewetek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szt. papryczki chili
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- ½ pomarańczy
- 2 -3 łyżki rumu
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść szczypioru
- kilka gałązek tymianku
- 2 limonki
- ząbek czosnku - 2 szt.
Krewetki obrać. Ananasa kroimy na dość duże kawałki.
Z papryczki chilli odkrawamy zielony koniec, resztę przekładamy do blendera, dodając obrany czosnek, starty imbir, skórkę startą z pomarańczy oraz cytryny, wyciśnięty z nich sok oraz resztę składników. Miksujemy. Do marynaty wkładamy krewetki i odstawiamy na 30 minut.
Krewetki i kawałki ananasa nabijamy naprzemiennie na patyczki. Szaszłyki grillujemy mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Łączymy pola na płycie indukcyjnej, ustawiamy maksymalną moc i rozgrzewamy grill ok 7 minut.
Pescado pibil
- 1 polędwica z dorsza
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 30 g achiote
- 3 czerwone cebule
- 3 pomarańcze
- 1 pęczek kolendry
- Pomidorki cherry
- Sól i pieprz
Dorsza pokroić w kostkę o boku 2 cm, marynować w soku z pomarańczy z achiote, papryką słodką, sola, pieprzem.
Cebule pokroić w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabić rybę, cebulę, pomidorki, grillować i posypać kolendrą.