Pytanie na Śniadanie

Szaszłyki z całego świata cz.1

Japońskie Yakitori z kurczaka 

  • ok. 1 kg mięsa drobiowego (udka bez kości i skóry, wątróbki i mięso mielone)

Marynata do drobiu:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 ml wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miodu

Sos do kurczaka Yakitori:

  • 2 ząbki czosnku
  • 12 łyżek wina mirin
  • 10 łyżek japońskiego jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru
  • zielony gruby szczypior do posypania
  • 500 g białego ryżu

Sos:

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g sosu sweet chilli
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • sok z limonki
  • kilka gałązek kolendry
  • odrobina sosu sojowego

W małym garnku lub na patelni połączyć wszystkie składniki sosu: mirin, sos sojowy, cukier i czosnek – zagotować, następnie zmniejszyć moc na płycie i redukować – sos ma być gęsty, klejący i ciemny.

Uda z kurczaka pokroić na kawałki – nadające się na kęs szaszłyka i zamarynować - dobrze jak kurczak poleży w sosie kilka godzin. Następnie ponadziewać mięso, marynowana wątróbkę i klopsiki drobiowe.

Szaszłyki grillować ok 10 minut obracając i smarując przygotowanym sosem.

Połączyć pola na płycie indukcyjnej – funkcja bridge.

Ustawić moc grzania i nagrzać grill ok 8 minut.

Umieścić szaszłyki na grillu i grilować 10 minut obracając i smarując przygotowanym sosem.

Posypać całość szczypiorem, podać z gotowanym białym ryżem

Sos – składniki zmiksować na gładko i finalnie doprawić do smaku


Tureckie Kofta Kebab 

  • 500 – 600 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula starta na tarce
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4-5 pomidorów albo pomidory w puszcze
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ogórki
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • garść ziół: koperek, mięta
  • sok z ½ cytryny
  • 2 chlebki pita
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzeszków pinii
  • 1 ogórek zielony
  • sól, pieprz oraz duża szczypta cukru do smaku
  • dodatkowo kilka ziemniaków
  • podłużna papryka

Do mielonej wołowiny dodaj startą na tarce cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy i wyrabiaj do połączenia składników.

Z mięsa uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego. I umieść na rozgrzanym grillu.

Przygotowanie do grillowania:

Połącz pola na płycie indukcyjnej.

Ustaw moc grzania, umieść infi grill na płycie i nagrzej kilka minut.

Na rozgrzanym grillu umieść przygotowane kofty.

Sos: na patelnię z rozgrzanym olejem dodaj obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusić około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. 

Do sosu dodaj oczyszczoną z nasion i pokrojoną na małe kawałki paprykę i wymieszaj. 

Tzatziki – w naczyniu połączyć jogurt z siekanymi ziołami, czosnkiem i tartym ogórkiem. Finalnie do smaku.

Sałatka: pomidory, ogórki i cebule pokroić w cząstki i wysypać na talerz. Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni i razem z siekanymi ziołami posypać pomidory. Skropić oliwa i sokiem z cytryny.


Jamajskie Jerky Szaszłyki z krewetek i ananasa

  • ½ ananasa
  • 500 g krewetek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szt. papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pomarańczy
  • 2 -3 łyżki rumu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść szczypioru
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 limonki
  • ząbek czosnku - 2 szt.

Krewetki obrać. Ananasa kroimy na dość duże kawałki.

Z papryczki chilli odkrawamy zielony koniec, resztę przekładamy do blendera, dodając obrany czosnek, starty imbir, skórkę startą z pomarańczy oraz cytryny, wyciśnięty z nich sok oraz resztę składników. Miksujemy. Do marynaty wkładamy krewetki i odstawiamy na 30 minut.

Krewetki i kawałki ananasa nabijamy naprzemiennie na patyczki. Szaszłyki grillujemy mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.

Łączymy pola na płycie indukcyjnej, ustawiamy maksymalną moc i rozgrzewamy grill ok 7 minut.


Pescado pibil

  • 1 polędwica z dorsza 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 30 g achiote 
  • 3 czerwone cebule 
  • 3 pomarańcze
  • 1 pęczek kolendry 
  • Pomidorki cherry
  • Sól i pieprz

Dorsza pokroić w kostkę o boku 2 cm, marynować w soku z pomarańczy z achiote, papryką słodką, sola, pieprzem. 

Cebule pokroić w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabić rybę, cebulę, pomidorki, grillować i posypać kolendrą. 

Więcej na ten temat