MŁODE ZIEMNIAKI Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE + CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOPERKIEM DO PICIA
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 por
- Kilka plastrów boczku wędzonego
- 250 g zielonego groszku
- 1 czerwona cebula
- Kilka gałązek mięty
- 2 jaja
- 100 ml octu winnego
Chłodnik:
- 500 ml maślanki lub kefiru
- 2 zielone ogórki
- Garść koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Młode ziemniaki wyszorować i ugotować (20 minut) w lekko osolonej wodzie.
Pora pokroić w plastry, cebulę w piórka.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i połączyć na patelni z podsmażoną cebulą, porem, groszkiem i boczkiem. Podsmażyć chwilę całość i finalnie doprawić do smaku. Dodać miętę.
W rondlu ugotować ok 500 ml wody, dodać ocet i kiedy woda zacznie wrzeć rozkręcić wodę i wbić jaja, jedno po drugim. Gotować wolno ok. 4 minuty.
Chłodnik do picia:
W naczyniu połączyć utartego ogórka z maślanką lub kefirem, siekanymi ziołami, siekanym czosnkiem i finalnie doprawić do smaku.
PIECZONE FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW PODANE Z PIECZONYM UDKIEM KURCZAKA I SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY
- kilka sztuk młodych ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka siekanego rozmarynu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 udka drobiowe
- przyprawa do kurczaka (słodka papryka, majeranek, czosnek, olej)
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 duże jabłko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
- ocet jabłkowy
- olej
Młode ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić w miarę możliwości w słupki.
W misce wymieszać olej i przyprawy (poza solą).
Młode ziemniaki dokładnie obtoczyć w oleju z przyprawami, a następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
Gotowe frytki z młodych ziemniaków posypać solą gruboziarnistą i upiec w piekarniku - ok. 40 minut w 180 C.
Udka ponacinać i wymasować z przyprawami. Upiec w 180 C ok. 40 minut.
Surówka: poszatkować kapustę, dodać tartą marchew, tarte jabłko, siekany koperek, odrobinę soli, cukru i jogurt. Finalnie doprawić do smaku.
ZAPIEKANKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z KALAREPĄ, SZPINAKIEM I KURCZAKIEM Z MARCHEWKĄ I BOTWINKĄ
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3-4 kalarepy
- 1 cebula
- pęczek szpinaku liściastego
- 3-4 luzowane udka kurczaka
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek marchewki
- 100 g twardego polskiego sera
- Sól, pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Kalarepę pokroić w cząstki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę w plasterki a botwinkę po prostu w cząstki. Na patelni z olejem lekko podsmażyć warzywa, dodać liście szpinaku i doprawić do smaku. Całość podlać odrobiną bulionu lub wody oraz octem jabłkowym i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Udka kurczaka pokroić drobno, połączyć z solą, pieprzem, musztardą i miodem i ułożyć w naczyniu na warzywach. Młode wyszorowane ziemniaki również ułożyć między kawałkami kurczaka. Całość posypać tartym serem i upiec w piekarniku z dodatkiem pary ok. 30 minut w 160 C.