Pytanie na Śniadanie

Młode ziemniaki w roli głównej cz.3

MŁODE ZIEMNIAKI Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE + CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOPERKIEM DO PICIA 

  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 1 por 
  • Kilka plastrów boczku wędzonego 
  • 250 g zielonego groszku  
  • 1 czerwona cebula 
  • Kilka gałązek mięty 
  • 2 jaja 
  • 100 ml octu winnego 

Chłodnik: 

  • 500 ml maślanki lub kefiru 
  • 2 zielone ogórki 
  • Garść koperku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sól, pieprz 

Młode ziemniaki wyszorować i ugotować (20 minut) w lekko osolonej wodzie. 

Pora pokroić w plastry, cebulę w piórka.  

Ugotowane ziemniaki odcedzić i połączyć na patelni z podsmażoną cebulą, porem, groszkiem i boczkiem. Podsmażyć chwilę całość i finalnie doprawić do smaku. Dodać miętę. 

W rondlu ugotować ok 500 ml wody, dodać ocet i kiedy woda zacznie wrzeć rozkręcić wodę i wbić jaja, jedno po drugim. Gotować wolno ok. 4 minuty. 

Chłodnik do picia:  

W naczyniu połączyć utartego ogórka z maślanką lub kefirem, siekanymi ziołami, siekanym czosnkiem i finalnie doprawić do smaku. 


PIECZONE FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW PODANE Z PIECZONYM UDKIEM KURCZAKA I SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY 

  • kilka sztuk młodych ziemniaków 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżka siekanego rozmarynu 
  • 2 łyżki oleju roślinnego  
  • 2 udka drobiowe 
  • przyprawa do kurczaka (słodka papryka, majeranek, czosnek, olej) 
  • 1 główka młodej kapusty  
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 duże jabłko 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • Sól, pieprz 
  • ocet jabłkowy  
  • olej 

Młode ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić w miarę możliwości w słupki.

W misce wymieszać olej i przyprawy (poza solą).  

Młode ziemniaki dokładnie obtoczyć w oleju z przyprawami, a następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. 

Gotowe frytki z młodych ziemniaków posypać solą gruboziarnistą i upiec w piekarniku - ok. 40 minut w 180 C. 

Udka ponacinać i wymasować z przyprawami. Upiec w 180 C ok. 40 minut. 

Surówka: poszatkować kapustę, dodać tartą marchew, tarte jabłko, siekany koperek, odrobinę soli, cukru i jogurt. Finalnie doprawić do smaku. 


ZAPIEKANKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z KALAREPĄ, SZPINAKIEM I KURCZAKIEM Z MARCHEWKĄ I BOTWINKĄ 

  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 3-4 kalarepy 
  • 1 cebula 
  • pęczek szpinaku liściastego 
  • 3-4 luzowane udka kurczaka 
  • 2 pęczki botwinki 
  • 1 pęczek marchewki 
  • 100 g twardego polskiego sera  
  • Sól, pieprz 
  • świeże zioła do dekoracji 

Kalarepę pokroić w cząstki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę w plasterki a botwinkę po prostu w cząstki. Na patelni z olejem lekko podsmażyć warzywa, dodać liście szpinaku i doprawić do smaku. Całość podlać odrobiną bulionu lub wody oraz octem jabłkowym i przełożyć do naczynia do zapiekania.  

Udka kurczaka pokroić drobno, połączyć z solą, pieprzem, musztardą i miodem i ułożyć w naczyniu na warzywach. Młode wyszorowane ziemniaki również ułożyć między kawałkami kurczaka. Całość posypać tartym serem i upiec w piekarniku z dodatkiem pary ok. 30 minut w 160 C. 

Więcej na ten temat