Pytanie na Śniadanie

Puszyste racuchy z jabłek

Puszyste racuchy z polskich jabłek ze śmietaną i truskawkami 

  • 250 ml lekko ciepłego mleka 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 jajko  
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej 
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 500g truskawek 
  • 500ml śmietany 36% 
  • 100g cukru pudru 
  • Świeże zioła do dekoracji 

Ciasto: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.  

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać. 

Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. 

Usmażone racuchy odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Truskawki umyć i pokroić w cząstki.

Śmietankę ubić z cukrem na sztywno.

Więcej na ten temat