Puszyste racuchy z polskich jabłek ze śmietaną i truskawkami
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 3 średniej wielkości jabłka
- 500g truskawek
- 500ml śmietany 36%
- 100g cukru pudru
- Świeże zioła do dekoracji
Ciasto: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Truskawki umyć i pokroić w cząstki.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno.