Pytanie na Śniadanie

Udka drobiowe zapiekane w kociołku z ziemniakami

Udka drobiowe zapiekane w kociołku z ziemniakami, ostra surówka z kapusty białej i czerwonej 

Na kociołek 8 litrów: 

  • ok 7-8 kawałków trybowanych udek (ok 1,8kg) 
  • 250g boczku 
  • 500g marchewki 
  • główka białej kapusty 
  • 500g pieczarek 
  • 2 średnie papryki czerwone 
  • 1,5 kg ziemniaków obranych 
  • 1 duża cebula biała i 1 czerwona 
  • przyprawa do kurczaka, słodka papryka w proszku 
  • smalec, ewentualnie kawałek słoniny 
  • sól, pieprz 

Ostra Surówka z kapusty białej i czerwonej:

  • 1/2 malej główki kapusty białej  
  • 1/2 malej główki kapusty czerwonej  
  • 2 marchewki  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka soli 
  • płatki chili 

Zalewa: 

  • 1/2 szklanki octu  
  • 1/2 szklanki oleju  
  • 1/2 szklanki cukru 

Mięso przyprawiamy, najlepiej dzień wcześniej, przyprawą do kurczaka i papryką. 

Boczek kroimy w słupki, marchewkę obieramy i kroimy w pół-talarki. Pieczarki obieramy i kroimy na 4, ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy w kawałki, cebule obieramy i kroimy w piórka. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, myjemy, a następnie delikatnie ściągamy kolejne liście (posłużą nam do wyłożenia kociołka). Będziemy potrzebować ok 10- 12 liści. Połowę pozostałej kapusty szatkujemy dość grubo. 

Wszystko będzie się dusić w kociołku, więc kawałki warzyw nie mogą być zbyt małe, bo rozgotują się zbyt szybko. 

Składanie kociołka: W naczyniu ułożyć liście kapusty, boczek, marynowane elementy kurczaka, kolejno warzywa, ziemniaki i znowu mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty, podlać ok 400ml bulionu lub wody, szczelnie zamknąć i piec w 200C ok 90 minut.

Surówka: Pokrój kapustę w pióra, marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj przyprawy I dokładnie wszystko wymieszaj. 

Zalewa: w małym rondelku zagotuj ocet, cukier i olej. 

Gorącą zalewa zalej kapustę i dokładnie wymieszaj.  

Odczekaj ok 1 h. 

Więcej na ten temat