Udka drobiowe zapiekane w kociołku z ziemniakami, ostra surówka z kapusty białej i czerwonej
Na kociołek 8 litrów:
- ok 7-8 kawałków trybowanych udek (ok 1,8kg)
- 250g boczku
- 500g marchewki
- główka białej kapusty
- 500g pieczarek
- 2 średnie papryki czerwone
- 1,5 kg ziemniaków obranych
- 1 duża cebula biała i 1 czerwona
- przyprawa do kurczaka, słodka papryka w proszku
- smalec, ewentualnie kawałek słoniny
- sól, pieprz
Ostra Surówka z kapusty białej i czerwonej:
- 1/2 malej główki kapusty białej
- 1/2 malej główki kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- płatki chili
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
Mięso przyprawiamy, najlepiej dzień wcześniej, przyprawą do kurczaka i papryką.
Boczek kroimy w słupki, marchewkę obieramy i kroimy w pół-talarki. Pieczarki obieramy i kroimy na 4, ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy w kawałki, cebule obieramy i kroimy w piórka. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, myjemy, a następnie delikatnie ściągamy kolejne liście (posłużą nam do wyłożenia kociołka). Będziemy potrzebować ok 10- 12 liści. Połowę pozostałej kapusty szatkujemy dość grubo.
Wszystko będzie się dusić w kociołku, więc kawałki warzyw nie mogą być zbyt małe, bo rozgotują się zbyt szybko.
Składanie kociołka: W naczyniu ułożyć liście kapusty, boczek, marynowane elementy kurczaka, kolejno warzywa, ziemniaki i znowu mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty, podlać ok 400ml bulionu lub wody, szczelnie zamknąć i piec w 200C ok 90 minut.
Surówka: Pokrój kapustę w pióra, marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj przyprawy I dokładnie wszystko wymieszaj.
Zalewa: w małym rondelku zagotuj ocet, cukier i olej.
Gorącą zalewa zalej kapustę i dokładnie wymieszaj.
Odczekaj ok 1 h.