Drożdżówki z serem
Zaczyn z drożdży:
- 30g świeżych drożdży
- 165ml ciepłego mleka (30°C)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50g roztopionego wystudzonego masła
- szczypta soli
- wyrośnięty zaczyn
Twaróg:
- 350g sera białego (tłusty lub półtłusty)
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru
Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na chwile ać drożdże ruszą.
Przesiać mąkę, dodać jedno jajko, szczyptę soli i zaczyn.
Wyrobić ok 5 minut dodając roztopione i wystudzone masło.
Odłożyć do wyrośnięcia, aby zdwoiło objętość.
Nadzienie serowe: W misce połączyć ser, żółtko, cukier wanilinowy i zwykły.
Składanie: Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować prostokąt grubości ok 1 cm, rozsmarować ser i zwinąć boki do siebie. Wyciąć paski szerokości kilku cm, skręcić i umieścić na blaszce z pergaminem. Drożdżówki powinny lekko podrosnąć i należy je posmarować rozmąconym jajem i upiec w 180 C z małą parą – 25 minut. Wykończyć lukrem lub cukrem pudrem.