Pytanie na Śniadanie

Drożdżówki z serem na śniadanie

Drożdżówki z serem 

Zaczyn z drożdży: 

  • 30g świeżych drożdży 
  • 165ml ciepłego mleka (30°C) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 

Ciasto: 

  • 350g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 50g roztopionego wystudzonego masła  
  • szczypta soli 
  • wyrośnięty zaczyn 

Twaróg: 

  • 350g sera białego (tłusty lub półtłusty) 
  • 2 żółtka  
  • cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka cukru 

Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na chwile ać drożdże ruszą. 

Przesiać mąkę, dodać jedno jajko, szczyptę soli i zaczyn. 

Wyrobić ok 5 minut dodając roztopione i wystudzone masło. 

Odłożyć do wyrośnięcia, aby zdwoiło objętość.  

Nadzienie serowe: W misce połączyć ser, żółtko, cukier wanilinowy i zwykły. 

Składanie: Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować prostokąt grubości ok 1 cm, rozsmarować ser i zwinąć boki do siebie. Wyciąć paski szerokości kilku cm, skręcić i umieścić na blaszce z pergaminem. Drożdżówki powinny lekko podrosnąć i należy je posmarować rozmąconym jajem i upiec w 180 C z małą parą – 25 minut. Wykończyć lukrem lub cukrem pudrem. 

Więcej na ten temat