Pasta z pieczonego dorsza na pełnoziarnistym toście z sałatką z zielonego ogórka
- 150 g dorsza
- 1 marchewka
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypiorek
- Zielone oliwki
- Sól, pieprz
- 4 kromki chleba razowego pełnoziarnistego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 zielone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Koperek
Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba tostujemy na maśle klarowanym. Ogórka kroimy w cienkie nitki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, ocet jabłkowy, posiekany koperek oraz oliwę, mieszamy i podajemy z ciepłymi tostami i pastą z dorsza.