Pytanie na Śniadanie

Pasta z pieczonego dorsza na pełnoziarnistym toście z sałatką z zielonego ogórka

Pasta z pieczonego dorsza na pełnoziarnistym toście z sałatką z zielonego ogórka

  • 150 g dorsza
  • 1 marchewka
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypiorek
  • Zielone oliwki
  • Sól, pieprz
  • 4 kromki chleba razowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 zielone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Koperek

Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba tostujemy na maśle klarowanym. Ogórka kroimy w cienkie nitki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, ocet jabłkowy, posiekany koperek oraz oliwę, mieszamy i podajemy z ciepłymi tostami i pastą z dorsza.

Więcej na ten temat