Pytanie na Śniadanie

W kuchni Braci Budnik włoszczyzna w roli głównej cz.3

Krupnik z młodej włoszczyzny z pieczoną kaczką 

  • 500 g żołądków drobiowych 
  • duży pęczek młodej włoszczyzny (z nacią) 
  • 4-6 większych młodych ziemniaków 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 
  • 2 duże liście laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 4 uda kacze  
  • 1 łyżka masła 
  • 1 cytryna  
  • sól, pieprz 

Żołądki i kacze uda wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (5 cm ponad mięso), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po chwili zbieramy powstałe szumy i gotujemy dalej aż żołądki będą miękkie. Uda kacze wyjmujemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zrumienienia, następnie mięso rwiemy na małe kawałki, żołądki wystudzamy i kroimy w paski.  

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przekładamy do rondla i zalewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy aż cała woda zostanie wchłonięta a kasza będzie ugotowana na 3/4 .  

Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i kroimy: pora, marchew i pietruszkę w cienkie krążki, selera w półplasterki a ziemniaki w kostkę. Kilka liści selera i naci pietruszki drobno siekamy, tak samo koperek. Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do bulionu, dodajemy ziemniaki i gotujemy kilka minut, gdy będą w połowie ugotowane dodajemy włoszczyznę, gdy zmięknie dodajemy zieleninę i kaszę. Po kilku minutach gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodajemy masło oraz mięso kaczki. Gotowy krupnik powinien odpocząć kilkanaście minut przed podaniem.  


Kotleciki z naci młodej włoszczyzny z sosem jogurtowo ogórkowym 

  • nać marchwi, pietruszki oraz selera  
  • 1-2 garstki pestek z dyni 
  • płatki owsiane bezglutenowe 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona cebula 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 
  • woda 
  • 1 jajko 
  • 1 papryczka chili  
  • 1 łyżeczka proszku curry  
  • 1 pęczek kolendry  

Sos:  

  • 300 ml jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 dużego świeżego ogórka 
  • 1 garść zielonych ziół: bazylia, kolendra i mięta 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Natkę z warzyw myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pestki z dyni, czosnek, sól, pieprz oraz tyle wody, żeby wszystkie składniki dało się zblendować na gładką masę. Blendujemy. 

Dodajemy płatki owsiane, cebulkę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy łyżką. Powinna powstać gęsta masa. 

Odstawiamy na około 15 minut, żeby płatki namiękły, dodajemy jajko, posiekaną papryczkę chili, proszek curry oraz posiekaną kolendrą. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na oleju.  

Sos: 

Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. 

Do miseczki przekładamy jogurt, powinien to być jogurt typu greckiego czyli bardzo gęsty. Dodajemy pokrojone ogórki, zioła, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos podajemy schłodzony z gorącymi kotletami.  


Ratatouille z młodej włoszczyzny z pieczonym łososiem i sosem koperkowym 

  • 3 pęczki młodej włoszczyzny z nacią 
  • 1 pęczek botwiny z buraczkami  
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 papryczki chili  
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 szklanki pomidorów pellati  
  • Kilka gałązek tymianku 
  • 1 łyżka miodu  
  • 2 łyżki oleju  
  • Sól, pieprz 
  • 1 cytryna  
  • 250 g fileta z łososia  
  • 7 łyżek tartego parmezanu 

Sos: 

  • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 
  • Sok z 1/2 cytryny  
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 pęczek koperku  
  • 1 łyżeczka musztardy  

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę, nać drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miski, botwinę razem z burakami kroimy na większe kawałki, cebulę w grube pióra, czosnek i chili w plastry. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy po kolei, włoszczyznę, botwinę oraz cebulę z czosnkiem, chili i tymiankiem a następnie przekładamy do dużej miski. Na patelnie po warzywach wlewamy pokrojone pomidory z puszki oraz miód, doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy posiekaną nać po włoszczyźnie, dodajemy do miski z warzywami, dodajemy 3/4 parmezanu i dokładnie mieszamy doprawiając do smaku. Tak przygotowane warzywa w sosie z parmezanem przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy plasterki cytryny. Łososia pokrojonego na kawałki, przelewamy delikatnie oliwą z oliwek, obsypujemy resztą parmezanu i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min. 

W tym czasie kwaśną śmietanę łączymy z musztardą, koperkiem, sokiem z cytryny i cukrem, dokładnie mieszamy i podajemy z gotową zapiekanką.  


Sałatka z młodą włoszczyzną karmelizowaną w miodzie z wątróbką drobiową, sosem malinowym i świeżymi sałatami 

  • 2 pęczki młodej włoszczyzny z nacią  
  • 1 pęczek botwiny z buraczkami  
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek  
  • Kilka gałązek rozmarynu  
  • 200 g wątróbki drobiowej  
  • Olej do smażenia 
  • 1 biała cebula  
  • 80 ml octu balsamicznego  
  • 150 ml syropu malinowego  
  • 100 g świeżych malin 
  • 1 czerwona cebula 
  • Kilka garści świeżych mieszanych sałat 
  • sól, pieprz 

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w dość grube słupki odcinając i pozostawiając nać. Buraki z botwinki obieramy i kroimy tak jak resztę warzyw, liście botwiny myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa mieszamy w misce z miodem, oliwą, solą morską oraz rozmarynem. Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach aż warzywa będą miękkie i przypieczone. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy na niej białą cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy osuszone wątróbki i smażymy na dość dużym ogniu po kilka minut z każdej ze stron. Gdy wątróbka się zetnie wlewamy ocet balsamiczny, redukujemy a następnie dorzucamy świeże maliny oraz syrop malinowy. Dusimy kilka minut po czym łyżką wyjmujemy wątróbkę a powstały sos redukujemy aż zgęstnieje, wtedy wątróbki wkładamy z powrotem na patelnię i obtaczamy w sosie.  

Do miski wkładamy mix sałat oraz pieczone warzywa, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz część sosu z patelni i mieszamy. Tak przygotowaną bazę przekładamy na talerz, układamy na niej wątróbkę, polewamy dodatkowo sosem i dekorujemy świeżymi malinami.  

Więcej na ten temat