Pytanie na Śniadanie

Sobotni obiad według Kuby Steuermarka

Szybka egipska shawarma

Składniki na 4 osoby:

  • 500g piersi z kurczaka, 
  • 1 łyżka kurkumy, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 
  • ½ czerwonej kapusty, 
  • 1 cytryna, 
  • sól, 
  • 1 mały jogurt naturalny, 
  • czarny pieprz, 
  • oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plasterki i natrzyj mieszanka przypraw: kurkumą, cynamonem i kminem. Dodaj oliwę i smaż krótko na grillowej patelni. W międzyczasie poszatkuj kapustę, skrop cytryną i posól. Odczekaj około 15 minut aby zmiękła. Jogurt dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Podawaj gorące mięso z kapustą i jogurtem. Gotowe


Zapiekanka z pstrągiem łososiowym

Składniki na 4 osoby:

  • 1 wędzony pstrąg, 
  • 1 surowy pstrąg łososiowy, 
  • sól, pieprz, 
  • 4 ziemniaki grillowe, 
  • 1 jajko, 
  • 100g parmezanu, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 500 ml mleka, 
  • 100g masła

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę a następnie ugotuj i przetrzyj przez praskę. Dopraw solą i masłem na gładkie puree, wbij do środka jajko i dodaj parmezan. Połącz obie ryby, dopraw je solą i pieprzem i delikatnie połącz. Ułóż na dnie wysmarowanej blachy, posyp pietruszką i przykryj puree ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku przez 20 minut aż parmezan się zezłoci. Podawaj gorące. Gotowe


Ciasto migdałowe

Składniki na jedno ciasto:

Spód: 

  • 1 jajko, 
  • 25 g cukru, 
  • mąka (około dwóch szklanek), 
  • cynamon i łyżka wody

Nadzienie: 

  • 4 jajka, 
  • 250 g cukru, 
  • 250 g zmielonych migdałów, 
  • starta skórka z cytryny, 
  • cynamon i cukier puder

Aby przygotować ciasto na spód placka należy ubić jajko z łyżką wody, cukrem i odrobiną cynamonu. Dodawać mąkę stopniowo, aż utworzy się masa, którą można wyrabiać rękami. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód formy uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na nadzienie ubić jajka z cukrem i startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się pienić, dodać zmielone migdały i cynamon. Napełnić formę tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 25-30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Więcej na ten temat