Szybka egipska shawarma
Składniki na 4 osoby:
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- ½ czerwonej kapusty,
- 1 cytryna,
- sól,
- 1 mały jogurt naturalny,
- czarny pieprz,
- oliwa z oliwek
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plasterki i natrzyj mieszanka przypraw: kurkumą, cynamonem i kminem. Dodaj oliwę i smaż krótko na grillowej patelni. W międzyczasie poszatkuj kapustę, skrop cytryną i posól. Odczekaj około 15 minut aby zmiękła. Jogurt dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Podawaj gorące mięso z kapustą i jogurtem. Gotowe
Zapiekanka z pstrągiem łososiowym
Składniki na 4 osoby:
- 1 wędzony pstrąg,
- 1 surowy pstrąg łososiowy,
- sól, pieprz,
- 4 ziemniaki grillowe,
- 1 jajko,
- 100g parmezanu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 500 ml mleka,
- 100g masła
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę a następnie ugotuj i przetrzyj przez praskę. Dopraw solą i masłem na gładkie puree, wbij do środka jajko i dodaj parmezan. Połącz obie ryby, dopraw je solą i pieprzem i delikatnie połącz. Ułóż na dnie wysmarowanej blachy, posyp pietruszką i przykryj puree ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku przez 20 minut aż parmezan się zezłoci. Podawaj gorące. Gotowe
Ciasto migdałowe
Składniki na jedno ciasto:
Spód:
- 1 jajko,
- 25 g cukru,
- mąka (około dwóch szklanek),
- cynamon i łyżka wody
Nadzienie:
- 4 jajka,
- 250 g cukru,
- 250 g zmielonych migdałów,
- starta skórka z cytryny,
- cynamon i cukier puder
Aby przygotować ciasto na spód placka należy ubić jajko z łyżką wody, cukrem i odrobiną cynamonu. Dodawać mąkę stopniowo, aż utworzy się masa, którą można wyrabiać rękami. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód formy uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na nadzienie ubić jajka z cukrem i startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się pienić, dodać zmielone migdały i cynamon. Napełnić formę tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 25-30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe