Ciasto migdałowe
Składniki na jedno ciasto:
Spód:
- 1 jajko,
- 25 g cukru,
- mąka (około dwóch szklanek),
- cynamon i łyżka wody
Nadzienie:
- 4 jajka,
- 250 g cukru,
- 250 g zmielonych migdałów,
- starta skórka z cytryny,
- cynamon i cukier puder
Aby przygotować ciasto na spód placka należy ubić jajko z łyżką wody, cukrem i odrobiną cynamonu. Dodawać mąkę stopniowo, aż utworzy się masa, którą można wyrabiać rękami. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód formy uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na nadzienie ubić jajka z cukrem i startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się pienić, dodać zmielone migdały i cynamon. Napełnić formę tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 25-30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe