Pytanie na Śniadanie

Szparagi w roli głównej cz.2

Wiosenny przepis na makaron 

  • 200g dowolnego makaronu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cebula 
  • 50 g szpinaku 
  • 50 g twardego sera  
  • 100 g Szparag zielonych 
  • 50 g brokuł  
  • 2 łyżki Masła klarowanego 
  • ½ pęczku szczypiorku 
  • Sól, pieprz 

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na maśle klarowanym przesmażyć pokrojone szparagi, pod koniec dodać ugotowane brokuły oraz szpinak. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać makaron. Całość dokładnie wymieszać. Posypać twardym serem.  


Szparagi białe w boczku z serem pleśniowym 

  • 400g białych szparagów 
  • 100g boczku 
  • 80g sera pleśniowego 
  • 20 g orzecha włoskiego 
  • 50 g masła klarowanego 
  • Sól, pieprz 

Białe szparagi dokładnie obieramy z włókien. Lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Doprawić solą oraz pieprzem. Każdy szparag owinąć w boczku. Szparagi zapiec w piekarniku e 1800C przez około 10 minut aż boczek będzie przypieczony. Wyjąć obsypać serem pleśniowym. Zapiekać jeszcze przez około 5 minut. Posypać prażonymi orzechami.  


Nadziewane kotlety mielone serem w sosie pieczarkowym 

  • 0,5 kg Mięso mielone  
  • 1 szt. Czerstwa bułka  
  • ½ łyżeczki Majeranek suszony  
  • ½ łyżeczki Słodka papryka 
  • Mozzarella mini kuleczki 10 szt.  
  • 1 szt. Cebula  
  • 2 ząbki Czosnek  
  • 100g Bułka tarta  
  • Olej do smażenia 
  • Sól, pieprz 

Sos pieczarkowy: 

  • 200g Pieczarka  
  • 1 szt. Cebula  
  • 1 pęczek Natka pietruszki  
  • 200ml Śmietana 36%  
  • Sól, pieprz 
  • Olej do smażenia 

Do mięsa mielonego dodać namoczoną czerstwą bułkę oraz podsmażoną drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawić solą pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Całość dokładnie wymieszać. Formowane kotlety nadziewać mozzarellą. Panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.  

Sos: Pieczarkę pokroić na cząstki. Przesmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietanę. Redukować do żądanej konsystencji. Na sam koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.  

Więcej na ten temat