Rolki z mieloną wieprzowiną
Składniki na 1 blachę 20x30 cm:
ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- sól,
farsz:
- 700g mielonej wieprzowiny,
- 4 łyżki sosu hoisin,
- 1 chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 250g sera feta,
- olej do smażenia
Zrób naleśniki blendując mleko z wodą, masłem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Usmaż naleśniki na oleju i schłodź je. Wieprzowinę podsmaż na oleju doprawiając sosem hoisin z poszatkowanymi: chili, imbirem i czosnkiem. Faszeruj naleśniki, krój w grube plastry i ustawiaj w nasmarowanej olejem blasze w pionie. Posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku przez 15-20 minut. Gotowe!
Rolki z kurczaka curry z warzywami
Składniki na 1 blachę 20x30 cm:
ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- sól,
farsz:
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 słoik dobrej jakości sosu curry,
- 1 torebka mrożonej marchwi z groszkiem,
beszamel:
- 100g masła,
- 500 ml mleka,
- 100g mąki,
- sól
Zrób naleśniki blendując mleko z wodą, masłem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Usmaż naleśniki na oleju i schłodź je. Kurczaka pokrój w paski i podsmaż na oleju, dodaj warzywa, sos i całość podduś. Faszeruj naleśniki, krój w grube plastry i ustawiaj w nasmarowanej olejem blasze w pionie. Zrób beszamel poprzez stopienie masła, zasmażenie w nim mąki i zalanie ciepłym mlekiem. Zagotuj beszamel ciągle go mieszając i polej nim rolki. Zapiecz w piekarniku przez 20 minut. Gotowe
Rolki z ryżem i tykwą
Składniki na 1 blachę 20x30 cm:
ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- sól,
farsz:
- 200g ryżu,
- 200g tykwy,
- 1 pęczek kolendry,
- 200g wędzonego tofu
Zrób naleśniki blendując mleko z wodą, masłem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Usmaż naleśniki na oleju i schłodź je. Ugotuj ryż, rozsmaruj na naleśnikach, ułóż paski tykwy i posyp kolendrą. Naleśniki krój w grube plastry i ustawiaj w nasmarowanej olejem blasze w pionie. Pokrój tofu w plastry, ułóż na rolkach i zapiecz w piekarniku przez 20 minut. Gotowe