Schabowy grillowany z glazurowanymi warzywami
- 500g schabu bez kości
- 500ml soku z kiszonych ogórków
- 4 pęczki botwinki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 150g pomidorów koktajlowych
- Garść szpinaku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ulubionego octu
- 2 łyżki cukru
- Kilka gałązek tymianku
- Sól, papryka, majeranek, pieprz
Schab pokroić w plastry i zalać sokiem z ogórków kiszonych na kilka godzin.
Kiedy skruszej wyjąc z soku, osuszyć i wymasować z przyprawami.
Umieścić na rozgrzanym grillu i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony.
Warzywa (oprócz pomidorów i szpinaku) – pokroić w różne cząstki. Krótko obsmażyć na oleju, dodać miód, ocet i cukier. Wolno podgrzewać, aż złapie kolor. Finalnie doprawić do smaku i dodać pomidorki ze szpinakiem.