Pytanie na Śniadanie

Kuchnia sezonowa - schabowy grillowany z glazurowanymi warzywami

Schabowy grillowany z glazurowanymi warzywami

  • 500g schabu bez kości 
  • 500ml soku z kiszonych ogórków 
  • 4 pęczki botwinki 
  • 2 pęczki rzodkiewki 
  • 150g pomidorów koktajlowych 
  • Garść szpinaku 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki ulubionego octu 
  • 2 łyżki cukru 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • Sól, papryka, majeranek, pieprz 

Schab pokroić w plastry i zalać sokiem z ogórków kiszonych na kilka godzin.

Kiedy skruszej wyjąc z soku, osuszyć i wymasować z przyprawami.  

Umieścić na rozgrzanym grillu i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony.

Warzywa (oprócz pomidorów i szpinaku) – pokroić w różne cząstki. Krótko obsmażyć na oleju, dodać miód, ocet i cukier. Wolno podgrzewać, aż złapie kolor. Finalnie doprawić do smaku i dodać pomidorki ze szpinakiem.

Więcej na ten temat