Mini uszka nadziewane twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
- 200g twarogu
- Ok 50g czosnku niedźwiedziego
- 20g mieszanych świeżych ziół
- 1 cebula
- Olej do smażenia
- 3 pęczki botwinki
- 250ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- Sól, pieprz do smaku
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Z przygotowanego ciasta pierogowego wykroić małe kółka i wypełnić nadzieniem z twarogu
Nadzienie - na patelni podsmażyć siekaną cebulę, i po chwili dodać siekane liście czosnku. Składniki połączyć z rozgniecionym twarogiem i finalnie doprawić do smaku.
Nadziewać małe uszka i gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną.
Warzywa w sosie – botwinkę i czosnek posiekać. Na patelni najpierw zeszklić czosnek, dodać listki botwinki a następnie dodać śmietankę. Całość zagotować, dodać chrzan i finalnie doprawić. Dodać ugotowane uszka i podać.