Pytanie na Śniadanie

Kuchnia sezonowa - uszka nadziewane twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim

Mini uszka nadziewane twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim

  • 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 120 ml oleju 
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut) 
  • 200g twarogu 
  • Ok 50g czosnku niedźwiedziego 
  • 20g mieszanych świeżych ziół 
  • 1 cebula 
  • Olej do smażenia 
  • 3 pęczki botwinki 
  • 250ml śmietanki 30% 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • Sól, pieprz do smaku 

Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 

Z przygotowanego ciasta pierogowego wykroić małe kółka i wypełnić nadzieniem z twarogu 

Nadzienie - na patelni podsmażyć siekaną cebulę, i po chwili dodać siekane liście czosnku. Składniki połączyć z rozgniecionym twarogiem i finalnie doprawić do smaku. 

Nadziewać małe uszka i gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. 

Warzywa w sosie – botwinkę i czosnek posiekać. Na patelni najpierw zeszklić czosnek, dodać listki botwinki a następnie dodać śmietankę. Całość zagotować, dodać chrzan i finalnie doprawić. Dodać ugotowane uszka i podać.

Więcej na ten temat