Pytanie na Śniadanie

Sałatka z panierowanym schabem

Pieczona polędwiczka wieprzowa z wiosenną sałatką ziemniaczaną ze szparagami i koperkiem

  • 600g polędwiczki wieprzowej

Marynata:

  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek ostrej musztardy
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Sól/ pieprz do smaku

Sałatka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg zielonych szparagów
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Sól/ pieprz do smaku
  • Sok z ½ cytryny
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka suszonego rozmaryny
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek tymianku

Polędwiczkę oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie składniki marynaty łącznie z posiekanym rozmarynem łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Polędwiczki dzielimy na kawałki o wadze ok 150g, układamy w marynacie, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.

W tym czasie ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę. W misce posypać je obficie ziołami oraz nieznacznie polać olejem. Dokładnie wymieszać ziemniaki tak, aby zarówno olej jak i przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Ziemniaki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia przemieszać. Po 15 minutach ustawić termoobieg i piec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki powinny być zarumienione i gotowe do jedzenia. Szparagi obrać i sparzyć w gotującej się wodzie przez 3min, następnie schłodzić w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i szparagi przekładamy do miski, dodajemy do nich pokrojone w cienkie plasterki ogórki, posiekany koperek, pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, majonezem, jogurtem oraz musztardą, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Polędwiczkę wyciągamy z lodówki minimum 30min przed przygotowaniem, oczyszczamy z nadmiaru marynaty i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem z każdej ze stron na rumiany kolor. Następnie dorzucamy rozgniecione w całości ząbki czosnku, gałązki tymianku i masło, dusimy chwilę i przekładamy razem z powstałym sosem do naczynia w którym mięso dopiekamy w piecu rozgrzanym do 180 stopni przez ok 8min. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy, dajemy odpocząć kilka minut, kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką.


Sałatka z chrupiącym panierowanym schabem, sałatą lodową, pomidorami malinowymi i sosem paprykowym

  • 1 sałata lodowa 
  • 3 plastry schabu 
  • 3 pomidory 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 czerwona cebula 
  • ½ papryki 
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka 
  • bułka tarta 
  • ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki pasty paprykowej typy ajvar
  • 1 łyżeczka chili mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego

Bułkę tartą mieszamy wraz z papryką następnie wykładamy na talerz. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i kolorowym pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy kotlety schabowe na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,, następnie kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski.

Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Na górze układamy warstwę sosu paprykowego przygotowanego ze zmieszanych podanych składników.


Orientalna karkówka słodko ostra z woka z ryżem jaśminowym

  • 0,5kg karkówki

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Pozostałe składniki:

  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka białego sezamu
  • Olej do smażenia

Karkówkę kroimy w paski i marynujemy w podanych składnikach, przykrywamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w grube pióra, papryczkę, oraz czosnek w cienkie plastry. Na woku mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy chwilę intensywnie mieszając, następnie dodajemy cebulę, czosnek, pokrojone na małe kawałki szparagi oraz papryczkę chili i smażymy kolejnych kilka minut. Gdy mięso i warzywa będą ścięte dodajemy sos rybny oraz słodko kwaśny, dusimy kilka chwil i doprawiamy finalnie cukrem oraz sokiem z limonki. Finalnie posypujemy sezamem oraz świeżą kolendrą i podajemy z ryżem jaśminowym.


Więcej na ten temat