Pytanie na Śniadanie

Pyszne i lekkie tarty z wiosennymi warzywami cz.4

TARTA GALETTE Z CIASTA KRUCHEGO Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 170 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Warstwa serowa:

  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku

Warstwa warzywna:

  • 2 pomidory malinowe
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • Pęczek bazylii
  • Sól, pieprz do smaku

Ciasto kruche: W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść składniki rękami, łącząc je. Dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulkę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie możemy zacząć z nim pracować.

Ciasto – składniki lekko zagnieść, uformować kulkę, zawinąć we folie spożywcza i schłodzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Na rozwałkowane ciasto ułożyć przygotowaną masę serową. Ułożyć zostawiając krawędzie wolne. Uzupełnić grillowanymi warzywami i zawinąć krawędzie tarty. Upiec w 180 C 30 minut

Warzywa umyć pokroić w cienkie plasterki, skropić oliwą, sola i pieprzem. Grillować chwilę i ułożyć na przygotowanej masie serowej na tarcie.


SZYBKA TARTA FRANCUSKA ZE SZPARAGAMI I TAPENADE OLIWKOWYM 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g sera typu feta lub sera śmietankowego
  • 2 jaja
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanych ziół (bazylia, natka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g drylowanych czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 słoiczek anchois
  • Sól, pieprz do smaku

Ciasto rozwijamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia (można wykorzystać papier, w który zapakowane było ciasto). Zostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzało - dzięki temu nie skurczy się w trakcie pieczenia.

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Grubsze sztuki przecinamy wzdłuż.

Brzegi ciasta zawijamy do środka, żeby stworzyć wyższy rant, a następnie lekko smarujemy go odrobiną roztrzepanego jajka. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane ciasto należy umieścić w piekarniku i pieczenie z małą parą 190 C na 8 minut. Wstępnie podpieczoną bazę wyjmujemy z piekarnika, wypełniamy masą serową i szparagami.

Masa serowa: 

Resztę jajka ucieramy z serem na gładką masę. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Podpieczony spód wyciągamy na chwilę z piekarnika. Wnętrze tarty smarujemy masą serową, a następnie układamy na niej szparagi, lekko dociskając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne ze średnią parą kolejne 15 minut, aż całość ładnie się zarumieni.

Tapenada:

Drylowane oliwki, czosnek, sardele, kapary miksujemy z oliwą z oliwek. Finalnie doprawiamy do smaku. Powinniśmy otrzymać smarowalną strukturę – podajemy z tartą.


TARTA Z ZIELONYMI WARZYWAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 

Warzywa:

  • 100 g brokuła
  • 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 100g czosnku niedźwiedziego
  • 1 cukinia
  • 150 g łososia wędzonego

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa jajeczno-serowa:

  • 100 g sera korycińskiego
  • 2 duże jajka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać zielony groszek, gotować ok. 15 minut, dorzucić podzielony na małe różyczki brokuł, pokrojona cukinię. Gotować jeszcze ok. 2 minut, odcedzić i zahartować w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić. Czosnek niedźwiedzi umyć, osuszyć i zeszklić na patelni.

Ciasto:

Do mąki dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec ok. 18-20 minut.

Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, podzielić na 2 części. Jedną posypać na spód gorącego ciasta. Drugą część sera dodać do jajek i śmietanki, zmiksować.

Warzywa wyłożyć na warstwę serową, zalać masą jajeczno-serową, ułożyć łososia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C z wykorzystaniem pieczenia parowego – Średnia para, piec jeszcze ok. 20 minut w 180 C.


Więcej na ten temat