TARTA GALETTE Z CIASTA KRUCHEGO Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 170 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Warstwa serowa:
- 100 g sera ricotta
- 1 jajko
- Sól, pieprz do smaku
Warstwa warzywna:
- 2 pomidory malinowe
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- Pęczek bazylii
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto kruche: W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść składniki rękami, łącząc je. Dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulkę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie możemy zacząć z nim pracować.
Ciasto – składniki lekko zagnieść, uformować kulkę, zawinąć we folie spożywcza i schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Na rozwałkowane ciasto ułożyć przygotowaną masę serową. Ułożyć zostawiając krawędzie wolne. Uzupełnić grillowanymi warzywami i zawinąć krawędzie tarty. Upiec w 180 C 30 minut
Warzywa umyć pokroić w cienkie plasterki, skropić oliwą, sola i pieprzem. Grillować chwilę i ułożyć na przygotowanej masie serowej na tarcie.
SZYBKA TARTA FRANCUSKA ZE SZPARAGAMI I TAPENADE OLIWKOWYM
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g sera typu feta lub sera śmietankowego
- 2 jaja
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść posiekanych ziół (bazylia, natka)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g drylowanych czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 1 słoiczek anchois
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto rozwijamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia (można wykorzystać papier, w który zapakowane było ciasto). Zostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzało - dzięki temu nie skurczy się w trakcie pieczenia.
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Grubsze sztuki przecinamy wzdłuż.
Brzegi ciasta zawijamy do środka, żeby stworzyć wyższy rant, a następnie lekko smarujemy go odrobiną roztrzepanego jajka. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane ciasto należy umieścić w piekarniku i pieczenie z małą parą 190 C na 8 minut. Wstępnie podpieczoną bazę wyjmujemy z piekarnika, wypełniamy masą serową i szparagami.
Masa serowa:
Resztę jajka ucieramy z serem na gładką masę. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Podpieczony spód wyciągamy na chwilę z piekarnika. Wnętrze tarty smarujemy masą serową, a następnie układamy na niej szparagi, lekko dociskając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne ze średnią parą kolejne 15 minut, aż całość ładnie się zarumieni.
Tapenada:
Drylowane oliwki, czosnek, sardele, kapary miksujemy z oliwą z oliwek. Finalnie doprawiamy do smaku. Powinniśmy otrzymać smarowalną strukturę – podajemy z tartą.
TARTA Z ZIELONYMI WARZYWAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Warzywa:
- 100 g brokuła
- 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 100g czosnku niedźwiedziego
- 1 cukinia
- 150 g łososia wędzonego
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
Masa jajeczno-serowa:
- 100 g sera korycińskiego
- 2 duże jajka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać zielony groszek, gotować ok. 15 minut, dorzucić podzielony na małe różyczki brokuł, pokrojona cukinię. Gotować jeszcze ok. 2 minut, odcedzić i zahartować w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić. Czosnek niedźwiedzi umyć, osuszyć i zeszklić na patelni.
Ciasto:
Do mąki dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec ok. 18-20 minut.
Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, podzielić na 2 części. Jedną posypać na spód gorącego ciasta. Drugą część sera dodać do jajek i śmietanki, zmiksować.
Warzywa wyłożyć na warstwę serową, zalać masą jajeczno-serową, ułożyć łososia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C z wykorzystaniem pieczenia parowego – Średnia para, piec jeszcze ok. 20 minut w 180 C.