Pytanie na Śniadanie

Nieoczywiste marynaty do mięs

Marynata hiszpańska

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka stołowa papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka stołowa papryki wędzonej ostrej 
  •  8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli
  • Koper włoski
  • kiwi
  • ananas


Marynata włoska

  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 7 ząbków czosnku
  • świeża szałwia
  • koper włoski
  • 1 łyżka stołowa soli
  • kiwi
  • ananas


Bejca umami

  • 100 ml sosu sojowego (jasnego)
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa pasty miso (jasnej)


Bejca francuska

  • 6 łyżek musztardy sarepskiej 
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 cytryny 
  • świeży tymianek  


Bejca tex-mex

  • 6 łyżek cukru muskovado 
  • 2 łyżki stołowe wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 10 łyżeczek keczupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu


Rub turecki

  • 1 łyżka stołowa Kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżka stołowa soli morskiej grubo mielonej 
  • pieprz grubo mielony


Rub bałkański

  • 2 torebki mięty suszonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach 
  • 1 łyżka stołowa Soli morskiej grubo mielonej
  • Papryka
Więcej na ten temat