Marynata hiszpańska
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżka stołowa papryki wędzonej ostrej
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka stołowa soli
- Koper włoski
- kiwi
- ananas
Marynata włoska
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 7 ząbków czosnku
- świeża szałwia
- koper włoski
- 1 łyżka stołowa soli
- kiwi
- ananas
Bejca umami
- 100 ml sosu sojowego (jasnego)
- szklanka cukru
- 1 łyżka stołowa pasty miso (jasnej)
Bejca francuska
- 6 łyżek musztardy sarepskiej
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 cytryny
- świeży tymianek
Bejca tex-mex
- 6 łyżek cukru muskovado
- 2 łyżki stołowe wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 10 łyżeczek keczupu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Rub turecki
- 1 łyżka stołowa Kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka stołowa soli morskiej grubo mielonej
- pieprz grubo mielony
Rub bałkański
- 2 torebki mięty suszonej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 łyżka stołowa Soli morskiej grubo mielonej
- Papryka