Pytanie na Śniadanie

Pomysły na desery z ciasta parzonego

Ptysie, eklerki, karpatka, groszek ptysiowy, słomka ptysiowa? Co łączy te wszystkie pyszności? Są wykonane z ciasta parzonego! Jak je zrobić i jak wykonać te najpyszniejsze słodkości?

CIASTO PARZONE

  • 250 ml wody
  • 100 g masła 82%
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli

Masło kroję w kostkę, wkładam do garnka, zalewam wrzącą wodą, zagotowuję a następnie wsypuję mąkę. Cały czas energicznie mieszam jednocześnie rozcierając (chwilkę trzymam na ogniu, żeby masa odparowała - około 2 minuty). Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam do masy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Całość ucieram przez 3 minuty. Wyciskam pożądane kształty. Piekę w 190°C przez około 35 minut.


EKLERKI

ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 4 jajka

krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 600 ml mleka 2%
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła 82%

polewa:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 20 ml oleju rzepakowego

Masło kroję w kostkę, wkładam do garnka, zalewam wrzącą wodą, zagotowuję a następnie wsypuję mąkę. Cały czas energicznie mieszam jednocześnie rozcierając (chwilkę trzymam na ogniu, żeby masa odparowała - około 2 minuty). Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam do masy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Całość ucieram przez 3 minuty. Wyciskam ptysie, piekę w 190°C przez około 35 minut. Studzę. Następnie odkrajam "czapeczki", nadziewam kremem.

Krem: Połowę mleka wlewam do garnka, wsypuję cukier. Zagotowuję. Pozostałe mleko dokładnie mieszam z proszkiem budyniowym i żółtkami. Tak powstałą mieszankę wlewam do gorącego mleka, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Studzę. Masło ubijam przez około 3 minuty, nastepnie dodaję po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej. Miksuję do momentu otrzymania gęstego, gładkiego kremu.

Polewa: Czekoladę rozpuszczam w mikrofali (w trzech krótkich seriach). Dolewam olej, intensywnie mieszam.


PTYSIE Z KRUSZONKĄ

kruszonka:

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 50 g masła 82%
  • 50 g mąki

ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 45 g oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka

krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 20 g cukru pudru

Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy składniki na jednolite ciasto. Następnie wałkujemy je na papierze do pieczenia na cienki placek (około 2mm). Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

Ciasto: Mąkę wsypujemy do misy miksera. Mleko wraz z olejem podgrzewamy na ogniu. Gdy tylko mieszanina się zagotuje, wlewamy ja do mąką, jednocześnie rozpoczynając miksowanie. Ucieramy do momentu ochłodzenie ciasta do temperatury pokojowej. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy 13 porcji na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą kładziemy kruche kółeczko. Pieczemy w 190°C przez 20 minut (do zarumienienia).

Krem: Połowę śmietanki podgrzewam. Dodaję kostki czekolady, mieszam do rozpuszczenia, a następnie odstawiam do ostudzenia. Zimną śmietankę, masę czekoladową i serek mascarpone wkładam do misy, ubijamy na sztywny krem. Na końcu dodaję cukier puder.

Ptysie nadziewam kremem i gęstą konfiturą z czarnej porzeczki.


PĄCZKI HISZPAŃSKIE

  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jaja M

Masło kroję w kostkę, wkładam do garnka, zalewam wrzącą wodą, zagotowuję a następnie wsypuję mąkę. Cały czas energicznie mieszam jednocześnie rozcierając (chwilkę trzymam na ogniu, żeby masa odparowała - około 2 minuty). Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam do masy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Całość ucieram przez 3 minuty. Wyciskam gniazdka (przy użyciu worka cukierniczego i tylki M1) na długi kawałek papieru do pieczenia. Następnie odcinam pojedyncze kwadraciki. Tak przygotowane gniazdka wkładam na rozgrzany, głęboki tłuszcz papierkiem do góry. Smażę do zarumienienia (papierek sam odejdzie od ciasta, należy go zdjąć i przewrócić gniazdko na drugą stronę). Polewam lukrem.

Więcej na ten temat