Pytanie na Śniadanie

Kuchnia z użyciem ziół - ziołowy makaron zapiekany

ESCALOPKI WIEPRZOWE W BIAŁYM WINIE WYKOŃCZONE MASŁEM ZIOŁOWYM

  • 500 g schabu
  • 100 g mąki
  • 150 g masła
  • ok. 30 g mieszanych ziół
  • 100 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • olej

Masło: Posiekane zioła (koperek, pietruszka, szałwia) połączyć z plastycznym masłem, doprawić lekko solą i pieprzem. Masło zrolować w folii spożywczej lub papierze pergaminowym. Można mrozić.

Mięso pokroić w cienkie plasterki, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć krótko z obu stron, podlać białym winem i wykończyć masłem ziołowym.

Podawać np. z gotowanymi ziemniakami.


MAC&CHEESE - MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM NA BAZIE WYWARU Z ZIÓŁ

  • 400 g makaronu (kolanka)
  • 1 doniczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 450 ml mleka
  • 300 g mieszanki tartych serów (cheddar, gouda, mozzarella)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Makaron ugotować al. dente (ok. 3 minuty krócej niż zaleca producent).

Sos: Tymianek podgrzać z mlekiem (ok. 20 minut), aby wciągnął jak najwięcej aromatu ziół.

W rondlu podgrzać masło i dodać mąkę – mieszając wolno podgrzewać – nie można zarumienić. Po chwili dodawać partiami ciepłe mleko i rózgą gwałtowanie mieszać, aby nie powstawały grudki. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku gałką muszkatołową. Dodać większą część startego sera.

Sos połączyć z makaronem i umieścić w naczyniu do zapiekania. Posypać pozostałym serem i opcjonalnie oprószyć słodką papryką.

Zapiekać 20 minut w 200 C.


SERNIK NA ZIMNO Z SOSEM OWOCOWYM Z MIĘTĄ

Spód:

  • około 60 g biszkoptów

Masa:

  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 galaretki np. truskawkowe
  • 250 ml wrzątku

Sos:

  • ok. 500 g owoców mieszanych
  • (+200 g owoców do dekoracji)

Tortownicę wyłożyć pergaminem, na dno wyłożyć biszkopty.

Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, wystudzić.

W naczyniu połączyć ser z wystudzoną galaretką. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z masą serową.

Gęstą masę serową ostrożnie przełożyć na spód z biszkoptów i wyrównać powierzchnię.

Masa przed wyłożeniem powinna być już gęsta. Tortownicę włóż do lodówki do stężenia masy (na ok. 1 godzinę).

Sos: W rondlu skarmelizować 150 g cukru. Kiedy lekko zbrązowieje dodać owoce (mogą być mrożone).

Całość zagotować i kiedy owoce się rozpadną dodać siekaną miętę. Zimny sos można połączyć z siekanymi świeżymi owocami.

Sos wystudzić i polać gotowy sernik.

Więcej na ten temat