Pytanie na Śniadanie

Kuchnia lankijska - Kukul Mas curry - delikatne curry z kurczakiem duszonym w mleku

Kottu - placki roti z warzywami, jajem sadzonym i specjalna mieszanka curry

Składniki na roti: 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżka oleju 

Warzywa w curry:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki siekanego czosnku 
  • 3-4 łyżki tartego imbiru 
  • 1 czerwona cebula 
  • sól 
  • 3-4 łyżki curry w proszku 
  • 3-4 łyżki kurkumy 
  • 1 papryczka chilli 
  • 4 średnie marchewki 
  • 1 kapusta 
  • 1 dymka 
  • sos sojowy - do smaku 
  • czarny pieprz 
  • 2 jajka 

Roti: Szklankę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Skrapiamy je olejem. Kulę ciasta dzielimy na 4 części z których lepimy małe kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i wałkujemy na dość cienkie placki. 

Placki smażymy na rozgrzanej patelni około 10 sekund, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie odwracamy na drugą stronę, a kiedy pojawią się też na niej bąbelki, delikatnie je przygniatamy. Potem znów przekładamy na drugą stronę i znów przygniatamy bąble i powtarzamy tak 2 razy. 

Warzywa w curry: W garnku podgrzewamy oliwę na średnio-wysokim ogniu. Kiedy jest podgrzana, dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pilnujemy, aby się nie przypaliły. Wrzucamy główkę kapusty pokrojoną w piórka. 

Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, czarny pieprz, kurkumę i curry w proszku. Smażymy, aż warzywa zaczną mięknąć. 

Dodajemy marchewki pokrojone w słupki, posiekaną dymkę i wszystko mieszamy. 

W misce ubijamy 2 jajka i doprawiamy szczyptą soli. Robimy dziurę na środku mieszanki warzyw i dodajemy do niej jajka. Kiedy jajka będą już prawie ugotowane, możemy wymieszać je z warzywami. Doprawiamy do smaku solą oraz sosem sojowym. 

Dodajemy rozdrobnione roti i mieszamy z warzywami, aż kawałki roti zostaną całkowicie pokryte wszystkimi przyprawami i sosem curry. 


Kukul Mas curry - delikatne curry z kurczakiem duszonym w mleku 

  • 2 -3 piersi z kurczaka, w kawałkach wielkości kęsa 
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżeczka nasion kozieradki 
  • kilka liści curry 
  • 2 duże cebule posiekane 
  • 4-5 ząbków czosnku, posiekane 
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • 1 łyżka stołowa kolendry 
  • 1 łyżka stołowa kminku 
  • 0,5 łyżeczki kopru włoskiego 
  • 2 łyżeczki papryki 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki octu 
  • 100 g przecieru pomidorów 
  • 1 kora cynamonu 
  • 1 trawa cytrynowa lub 2 plasterki cytryny 
  • Miska o pojemności 
  • Ok 500 ml mleka kokosowego 

Podgrzej ghee na dużej patelni i usmaż liście kozieradki i curry, aż zaczną brązowieć. 

Dodaj cebulę, czosnek i imbir i smażyć delikatnie, aż cebula będzie dość miękka i złota. 

Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, cumin, koper włoski, paprykę, sól i ocet. 

Dobrze wymieszać. 

Dodać kurczaka i mieszać na średnim ogniu, aż kurczak zostanie dokładnie pokryty przyprawami. 

Dodaj pomidory, całe przyprawy i trawę cytrynową. 

W tym momencie dodaj posiekane warzywa i pomidory. Całość umieścić w naczyniu do zapiekania, uzupełnić mlekiem kokosowym. 

Danie umieścić w piekarniku, wykorzystać funkcje asystenta Gotowanie wspomagane, zapiekanka warzywna i piec ok 30 minut. 

Podawać z ryżem. 


Lankijski pudding parowany z owocami 

  • 4 jaja 
  • 350ml kremu kokosowego 
  • 120g melasy 
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 100g nerkowców pokruszonych 
  • Ulubione owoce – mango, ananas 

Ubij jajka, dodaj mleko kokosowe, melasę, ekstrakt waniliowy i kardamon. Dokładnie wymieszaj. Wlej mieszaninę do naczyń i umieść w piekarniku parowym – program średnia para 100 C przez 20 minut. Po uparowaniu schłodzić i podać z owocami i udekorować orzechami nerkowca. 


Więcej na ten temat