Kottu - placki roti z warzywami, jajem sadzonym i specjalna mieszanka curry
Składniki na roti:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Warzywa w curry:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki siekanego czosnku
- 3-4 łyżki tartego imbiru
- 1 czerwona cebula
- sól
- 3-4 łyżki curry w proszku
- 3-4 łyżki kurkumy
- 1 papryczka chilli
- 4 średnie marchewki
- 1 kapusta
- 1 dymka
- sos sojowy - do smaku
- czarny pieprz
- 2 jajka
Roti: Szklankę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Skrapiamy je olejem. Kulę ciasta dzielimy na 4 części z których lepimy małe kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i wałkujemy na dość cienkie placki.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni około 10 sekund, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie odwracamy na drugą stronę, a kiedy pojawią się też na niej bąbelki, delikatnie je przygniatamy. Potem znów przekładamy na drugą stronę i znów przygniatamy bąble i powtarzamy tak 2 razy.
Warzywa w curry: W garnku podgrzewamy oliwę na średnio-wysokim ogniu. Kiedy jest podgrzana, dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pilnujemy, aby się nie przypaliły. Wrzucamy główkę kapusty pokrojoną w piórka.
Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, czarny pieprz, kurkumę i curry w proszku. Smażymy, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodajemy marchewki pokrojone w słupki, posiekaną dymkę i wszystko mieszamy.
W misce ubijamy 2 jajka i doprawiamy szczyptą soli. Robimy dziurę na środku mieszanki warzyw i dodajemy do niej jajka. Kiedy jajka będą już prawie ugotowane, możemy wymieszać je z warzywami. Doprawiamy do smaku solą oraz sosem sojowym.
Dodajemy rozdrobnione roti i mieszamy z warzywami, aż kawałki roti zostaną całkowicie pokryte wszystkimi przyprawami i sosem curry.
Kukul Mas curry - delikatne curry z kurczakiem duszonym w mleku
- 2 -3 piersi z kurczaka, w kawałkach wielkości kęsa
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka nasion kozieradki
- kilka liści curry
- 2 duże cebule posiekane
- 4-5 ząbków czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka stołowa kolendry
- 1 łyżka stołowa kminku
- 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu
- 100 g przecieru pomidorów
- 1 kora cynamonu
- 1 trawa cytrynowa lub 2 plasterki cytryny
- Miska o pojemności
- Ok 500 ml mleka kokosowego
Podgrzej ghee na dużej patelni i usmaż liście kozieradki i curry, aż zaczną brązowieć.
Dodaj cebulę, czosnek i imbir i smażyć delikatnie, aż cebula będzie dość miękka i złota.
Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, cumin, koper włoski, paprykę, sól i ocet.
Dobrze wymieszać.
Dodać kurczaka i mieszać na średnim ogniu, aż kurczak zostanie dokładnie pokryty przyprawami.
Dodaj pomidory, całe przyprawy i trawę cytrynową.
W tym momencie dodaj posiekane warzywa i pomidory. Całość umieścić w naczyniu do zapiekania, uzupełnić mlekiem kokosowym.
Danie umieścić w piekarniku, wykorzystać funkcje asystenta Gotowanie wspomagane, zapiekanka warzywna i piec ok 30 minut.
Podawać z ryżem.
Lankijski pudding parowany z owocami
- 4 jaja
- 350ml kremu kokosowego
- 120g melasy
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100g nerkowców pokruszonych
- Ulubione owoce – mango, ananas
Ubij jajka, dodaj mleko kokosowe, melasę, ekstrakt waniliowy i kardamon. Dokładnie wymieszaj. Wlej mieszaninę do naczyń i umieść w piekarniku parowym – program średnia para 100 C przez 20 minut. Po uparowaniu schłodzić i podać z owocami i udekorować orzechami nerkowca.