Pytanie na Śniadanie

Angielskie smaki w PnŚ

Coronation Chicken 1953, czyli Kurczak w sosie curry z rodzynkami i ryżem

Składniki na 4 osoby: 

  • 6 łyżek majonezu, 
  • 3 łyżki przyprawy garam masala,
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżki chutney z mango, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • 500g ugotowanego kurczaka, 
  • 200g ryżu, 
  • sól, pieprz

Kurczaka rwiemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez 10 minut, odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Cynamon, garam masala i kurkumę mieszamy z chutney z mango i łączymy z majonezem. Ryż gotujemy i studzimy. Kurczaka mieszamy z orientalnym majonezem i rodzynkami. Układamy na ryżu. Gotowe


Jagnięcina Króla Karola, czyli comber jagnięcy w ziołowej panierce z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 4 osoby: 

  • 50g świeżego białego pieczywa, 
  • 2 łyżki pociętej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki świeżego tymianku, 
  • 2 łyżki igieł rozmarynu, 
  • skórka z jednej cytryny, 
  • 25g startego parmezanu, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 combry jagnięce 8-kostkowe każdy, 
  • 2 łyżki musztardy Dijon, 
  • 500 g ugotowanych mini ziemniaczków, 
  • 100g minimarchewek, 
  • 100 g brokułu gałązkowego, 
  • 1 pęczek mięty, 
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina, 
  • sól, pieprz

Pieczywo, natkę, tymianek i rozmaryn zblenduj w blenderze kielichowym i połącz ze skórką z cytryny i parmezanem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Combry natrzyj solą i pieprzem, delikatnie posmaruj oliwą i podsmaż z obu stron na złociście. Przestudź, nasmaruj musztardą i przyklej do niej ziołową panierkę. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotuj ziemniaki – pokrój je w ćwiartki, posól, popieprz, skrop oliwą i zapiecz przez ostatnie 15 minut pieczenia jagnięciny. Marchewki i brokuły sparz krótko w osolonej wodzie. Miętę zblenduj w blenderze z resztą oliwy i octem. Dopraw solą. Wykładaj warzywa, jagnięcinę i całość polej miętowym sosem. Gotowe


Apple Crumble czyli jabłka pod kruszonką z kremem angielskim

Składniki na 1 okrągłą blachę – 6/8 osób: 

nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek, 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego, 

kruszonka: 

  • 350g mąki, 
  • 200g cukru, 
  • 200g masła, 

sos angielski:

  • 6 żółtek, 
  • 6 łyżek cukru, 
  • 300 ml śmietanki 36%, 
  • 1 laska wanilii

Jabłka obierz, usuń gniazda, pokrój w kostkę i zasyp cukrem trzcinowym a następnie rozłóż w nasmarowanej masłem blasze. Mąkę połącz z cukrem i zimnym pokrojonym masłem i pulsacyjnie zblenduj na grubą kruszonkę. Przykryj nią jabłka i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i zalej je gorącą śmietanką z ziarenkami wanilii. Delikatnie ubij na gęsty sos. Podawaj z nim ciasto. Gotowe

Więcej na ten temat