Desery narodowe - tak możemy powiedzieć o słodkościach, które dziś pokażemy. Trzeci maja to dzień, w którym świętować możemy także w kuchni. Jak przygotować biało-czerwone słodkości, by były pyszne i piękne?
Panna cotta z musem truskawkowym
- 1 szklanka mleka
- 250 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny w 40 g wrzątku
Mus truskawkowy:
- 200 g truskawek świeżych bądź mrożonych
- 1,5 łyżeczki żelatyny (w 20 g wrzątku)
Potrzebne będzie:
- 6 małych słoiczków lub szklanek do deserów
Truskawki zblenduj, dodaj łyżeczkę cukru pudru i wymieszaj z zimną żelatyną. Napełnij masą słoiczki (do połowy). Wstaw do lodówki. Gdy mus stężeje, przygotuj masę białą. Do garnka wlej mleko, śmietanę i wsyp cukier waniliowy. Zamieszaj do rozpuszczenia cukru. Wlej żelatynę i wymieszaj. Nie gotuj! Odstaw do ostygnięcia. Następnie wylej do słoiczków masę na mus i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie można skosztować.
Serniczki na zimno
- 6 serków waniliowych - 250 g
- 1 śmietana 30% - 250 g
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 30 g wrzątku)
- 8 truskawek
- galaretka truskawkowa
Potrzebne będzie:
- 6 kieliszków o pojemności 160 ml
Truskawki umyj i pokrój na cząstki. Galaretkę rozrób w 500 g wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Truskawki ułóż na dno kieliszków i zalej je zimną galaretką do połowy. Wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę sernikową. Żelatynę rozrób i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serki waniliowe, cukier puder oraz zimną żelatynę. Gdy galaretka już lekko zastygnie, wylej na nią masę sernikową i ponownie wstaw do lodówki. Po 2 godzinach deser jest gotowy do spożycia.
Truskawki w białej czekoladzie
- 10 świeżych truskawek
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki mleka
Czekoladę z mlekiem roztop nad kąpielą wodną a następnie zatop w niej truskawki.
Ptasie mleczko truskawkowe z białą czekoladą
Składniki (na blaszkę 21×21):
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml śmietanki 36%
- 4 krople barwnika spożywczego czerwonego
Polewa:
- tabliczka białej czekolady (roztopiona z dodatkiem 2 łyżek mleka nad kąpielą wodną)
Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną galaretkę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby miskę z masą wstaw do lodówki, aż masa zacznie nieco tężeć (kilka minut wystarczy). Tężejącą masę wylej na blaszkę, wyłożoną folią spożywczą, wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy masa dobrze stężeje, wyjmij ją z formy pokrój na nieduże kwadraty lub prostokąty i oblej roztopiona białą czekoladą.