Tapenada z pieczonej papryki z bagietkami
Tapenada:
- 4 ząbki czosnku
- 4 czerwone papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki obranych migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, bazylia do smaku
Francuskie paluchy:
- 3 i 1/3 szkl. Mąki chlebowej typ 750
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Tapenada: Paprykę skropić oliwą i upiec w 230 C ok 20 minut. Gorąca szczelnie zamknąć, aby zaparowała – to ułatwi obieranie.
W naczyniu umieścić obrana paprykę i resztę składników. Zmiksować na gładko, finalnie doprawić do smaku i schłodzić. Zimna podać z chrupiąca bagietką
Francuskie paluchy: Do ciepłej wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, aby zaczęły pracować, a następnie dodać mąkę, oliwę oraz sól i wymieszać łyżką. Całość odstawić do wyrośnięcia, lekko zagnieść wybijając powstały dwutlenek węgla. Podzielić na długie i cienkie prostokąty i uformować długie bagietki. Jeśli ciasto się klei podsypać mąką. Odstawić do ponownego lekkiego wyrośnięcia. Piec w 180°C przez około ok 20 minut minut, aż się zrumieni.
Podawać lekko przestudzone
Quiche z pieczonymi pomidorami i kozim serem
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
- 120 g sera koziego
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 4 jaja
- sól, pieprz,
- chilli do smaku
- 1 kg pomidorów
Mąkę połączyć z masłem, jajkiem, solą oraz wodą. Krótko wyrobić ciasto i na co najmniej 30 minut wstawić do lodówki owinięte folia spożywczą. W misce umieścić śmietanę, mleko i jajko z odrobina soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem i wstawić nagrzania się piekarnika na 15 minut. Wstępnie upieczoną bazę wypełnić pomidorami, kozim serem i zalać mieszaniną jajeczną. Umieścić w piekarniku na około 25-30 minut do ścięcia się góry.
Mini ptysie z kremem budyniowym
Ciasto parzone:
- 150ml wody
- 125g masła
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli i cukru
Krem:
- 0,5l mleka
- ekstrakt waniliowy
- 55g skrobi kukurydzianej
- 100g cukru
- 2 jajka
Polewa czekoladowa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 175 ml mleka
- 50ml śmietanki
- 30g cukru pudru
- 30g masła
Ciasto: w rondlu zagotować masło z wodą. Połączyć z cukrem i solą, zmniejszyć moc gotowania i wsypać mąkę energicznie mieszając. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do ścianek naczynia i będzie gładkie. Ciasto wystudzić i połączyć z jajami w jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na blaszkę mini ptysie
Upiec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Krem: W garnku zagotować mleko z ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu połączyć cukier ze skrobią i jajami
Kiedy mleko się zagotuje zdjąć z grzania, dodać połowę masy jajecznej i kiedy się zahartuje dodać resztę i ustawić ponownie na grzanie - tym razem małej mocy – ciągle mieszając. Całość gotować do momentu aż zgęstnieje ok 5 minut. Gotowy krem przykryć folia spożywcza i odstawić do wystygnięcia.
Ważne – gotowego kremu nie wolno mieszać.
Polewa czekoladowa Mleko, śmietankę i cukier podgrzać- nie zagotować. Czekoladę drobno posiekać i zalać gorącym płynem. Kiedy się całkowicie rozpuści dodać masło i wymieszać. Ptysie zanurzyć w lekko gęstniejącej czekoladzie.
Taboulet
- Kuskus 500g
- Pomidor 400g
- Cebula dymka 200g
- 1 Ogórek
- 2 cytryny
- 1 litr oliwy z oliwek
- Pietruszka
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- Sól
- pieprz
Kaszę kuskus wrzucić do miski, zalać wodą (1szt. semoliny=1szt. wody).
Odstaw na pół godziny, od czasu do czasu podnosząc nasiona szeroko, aby je przewietrzyć.
Umyj pomidory, pozbądź się pestek (lub wyjmij). Obierz ogórek. Pokrój go w małą kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać.
Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę kuskus, skropić ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodać warzywa do kaszy manny, skropić oliwą.
Posiekaj zioła i dodaj do sałatki. W razie potrzeby do smaku i wstaw do lodówki na co mniej 2 godziny.
Sałatka piemoncka
- pomidor 150g
- Ziemniak 400g
- jajka 4
- Szynka gotowana 200 g
- 1 litr oleju słonecznikowego
- świeża śmietana 30%
- Ocet
- musztarda
- Pietruszka
- Sól
- pieprz
Gotuj ziemniaki ze skórką przez 20 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, a następnie obierz je i pokrój w dużą kostkę.
Gotuj jajka przez 10 minut i pozwól im ostygnąć.
Umyj pomidory, usuń nasiona i pokrój je w drobną kostkę. Ułożyć pomidory w salaterce, dodać pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę szynkę i ziemniaki. jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
Przygotuj mieszankę majonezu ze świeżą śmietaną, aż uzyskasz idealnie jednorodny sos.
Delikatnie wymieszaj sałatkę z majonezem i wstaw do lodówki na 1 godzinę przed jedzeniem.