Pytanie na Śniadanie

Penne z pesto bazyliowym vs. penne all'arrabbiata

PENNE RIGATE ALL’ARRABBIATA 

  • 90 g Penne Rigate 
  • 5 g papryczki chili (peperoncino) 
  • 10 ml oliwy z oliwek extra virgin 
  • 80 ml sosu pomidorowego 
  • Sól 
  • 3 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 

Szatkujemy czosnek, papryczkę chili i natkę pietruszki. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy i dodajemy czosnek oraz papryczki chili uważając, by niczego nie przypalić. Zmniejszamy ogień dodając poszatkowaną natkę pietruszki (zatrzyma ona proces smażenia się czosnku). Następnie dodajemy wcześniej ugotowany sos pomidorowy i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 

W międzyczasie wrzucamy Penne Rigate do wrzątku i gotujemy ok. 8-9 min. al dente. Po odcedzeniu łączymy makaron z wcześniej przygotowanym sosem podgotowując na patelni tak, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. 

Układamy makaron na talerzu delikatnie posypując poszatkowaną natką pietruszki a dla zaostrzenia smaku dodajemy niewielką ilość papryczki chili (peperoncino). 


Penne z pesto bazyliowym 

  • 120 g makaronu penne  
  • 80 g sera Parmigiano Reggiano 
  • 30 g orzeszków piniowych 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 100 g świeżych liści bazylii 
  • 150 g oliwy z oliwek 
  • lód 

Gotujemy wodę w garnku z solą, dodajemy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie w misce przygotowujemy umytą bazylię, oliwę, parmezan, ząbek czosnku i orzeszki piniowe. Dodajemy sól, pieprz oraz kilka kostek lodu. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, dodając trochę wody z gotowanego makaronu. Wszystko mieszamy razem z makaronem i wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.  

Więcej na ten temat