Pytanie na Śniadanie

Polędwiczka wieprzowa po włosku

MEDALIONY WIEPRZOWE W SOSIE ŻURAWINOWO-JABŁKOWYM 

  • 100 g polędwicy wieprzowej 
  • 10 g mąki typu 00 
  • 10 ml oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1/4 jabłka 
  • 8 g żurawiny 
  • 50 ml białego wina lub sok z jednej cytryny 

Kroimy polędwicę na kawałki (paski) o grubości 1 cm a następnie obtaczamy delikatnie w mące. 

Kroimy jabłko w kostkę a następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Wkładamy naszż polędwicę i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy jabłko i żurawinę (możemy podlać winem lub sokiem z cytryny) czekamy, aż się zredukuje i dolewamy wody, przykrywamy i dusimy przez kilka minut na średnim ogniu. 

Układamy na talerz, polewamy powstałym sosem, podajemy z zapieczonymi ziemniakami lub z puree i przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi. 


Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z karmelizowanymi warzywami 

  • 0,3 kg polędwicy wieprzowej  
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 50 g masła  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 łyżka miodu  
  • mini marchewki 
  • brokuł 
  • 2 małe ziemniaki 
  • szparagi 
  • 1 szklanka wina czerwonego  
  • Lód 

Gotujemy ziemniaki przez ok. 7-10 minut, po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Następnie gotujemy 2-3 minuty. Następnie umieszczamy warzywa w misce z wodą i lodem.  

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy polędwicę z czosnkiem i rozmarynem, polewamy ją oliwą. Wysmażamy polędwice z każdej strony, następnie dodajemy masło i smażymy kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wkładamy polędwice do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 8 minut. W tym czasie na patelni, na której smażyliśmy polędwice przygotujemy sos. Wyjmujemy czosnek i rozmaryn, dodajemy szklankę wina i redukujemy sos. 

Na drugiej patelni podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po ok. 5 minutach, kiedy warzywa bedą gotowe, dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli i pieprzu. Po 5 minutach możemy przygotować talerz. Układamy warzywa, polędwice i polewamy ją zredukowanym sosem.  


Więcej na ten temat