MEDALIONY WIEPRZOWE W SOSIE ŻURAWINOWO-JABŁKOWYM
- 100 g polędwicy wieprzowej
- 10 g mąki typu 00
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 jabłka
- 8 g żurawiny
- 50 ml białego wina lub sok z jednej cytryny
Kroimy polędwicę na kawałki (paski) o grubości 1 cm a następnie obtaczamy delikatnie w mące.
Kroimy jabłko w kostkę a następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Wkładamy naszż polędwicę i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy jabłko i żurawinę (możemy podlać winem lub sokiem z cytryny) czekamy, aż się zredukuje i dolewamy wody, przykrywamy i dusimy przez kilka minut na średnim ogniu.
Układamy na talerz, polewamy powstałym sosem, podajemy z zapieczonymi ziemniakami lub z puree i przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z karmelizowanymi warzywami
- 0,3 kg polędwicy wieprzowej
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- mini marchewki
- brokuł
- 2 małe ziemniaki
- szparagi
- 1 szklanka wina czerwonego
- Lód
Gotujemy ziemniaki przez ok. 7-10 minut, po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Następnie gotujemy 2-3 minuty. Następnie umieszczamy warzywa w misce z wodą i lodem.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy polędwicę z czosnkiem i rozmarynem, polewamy ją oliwą. Wysmażamy polędwice z każdej strony, następnie dodajemy masło i smażymy kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wkładamy polędwice do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 8 minut. W tym czasie na patelni, na której smażyliśmy polędwice przygotujemy sos. Wyjmujemy czosnek i rozmaryn, dodajemy szklankę wina i redukujemy sos.
Na drugiej patelni podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po ok. 5 minutach, kiedy warzywa bedą gotowe, dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli i pieprzu. Po 5 minutach możemy przygotować talerz. Układamy warzywa, polędwice i polewamy ją zredukowanym sosem.