TOMEK - Udka luzowane nadziewane groszkiem i serem
- 4 udka
- sól
- pieprz
- 16 plastrów boczku wędzonego
Farsz:
- 350g mrożonego zielonego groszku
- 1 mała cebula
- Małe pęczek natki pietruszki
- 150g mieszanego sera – mascarpone i gouda
- Sól, pieprz do smaku
- 3 buraki
- 1 jabłko
- Pęczek szczypiorku
- Oliwa, sok z cytryny, cukier, musztarda, sól do smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 kg ćwiartek ziemniaka – tzw wedges
- Sól, papryka, pieprz do smaku
Udka wyluzować z kości, oprószyć solą i pieprzem.
Nadziać farszem i zwinąć roladki. Dodatkowo zawinąć w plastry boczku i upiec w 160 C ok 20 minut.
Farsz – posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać groszek, oprószyć solą i pieprzem i finalnie wystudzić i połączyć z siekana natką. Połączyć z serami i doprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać udka kurczaka i zwinąć.
Coleslaw – buraki i jabłka poszatkować w cienkie słupki, połączyć z sokiem z cytryny i cukrem i odstawić na 10 minut. Kiedy lekko zmiękną połączyć z siekanym szczypiorkiem, przyprawami i jogurtem. Finalnie doprawić do smaku i podać z kurczakiem.
Idealnie smakuje z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków. Ćwiartki oprószyć przyprawami i upiec w 200 C ok 20 minut.
LOREK - Uda z kurczaka w różowym winie, cebula, czosnek z polenta
- 2 udka z kurczaka
- 500 ml wina różowego, półwytrawnego
- 1 główka czosnku
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cząbru
- Sól i pieprz
- 100g kaszy kukurydzianej
- Śmietana 12% i szczypiorek do serwowania
Smażycie kurczaka na patelni 1 minutę z każdej strony (chcesz mieć złoty kolor).
W tacy do pieczenia dodaj czosnek, posiekaną cebulę, przyprawy, wino, 300 ml wody i smażone udki z kurczaka. Umieść je w rozgrzanym piekarniku w 170 Celsjusza na 90 minut. Jest gotowy, gdy mięso wychodzi z kości.
W przypadku polenty, ugotuj 300 ml wodę ze szczyptą soli, dodaj kaszę i wymieszaj, aż uzyskasz miękką konsystencję, a kasza jest ugotowana (15-20 minut).
Podawaj udka z kurczaka z polentą, różowym sosem winnym, łyżką śmietany i szczypiorkiem.