Pytanie na Śniadanie

Udka kurczaka na dwa sposoby

TOMEK - Udka luzowane nadziewane groszkiem i serem

  • 4 udka
  • sól
  • pieprz
  • 16 plastrów boczku wędzonego

Farsz:

  • 350g mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • Małe pęczek natki pietruszki
  • 150g mieszanego sera – mascarpone i gouda
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 buraki
  • 1 jabłko
  • Pęczek szczypiorku
  • Oliwa, sok z cytryny, cukier, musztarda, sól do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 kg ćwiartek ziemniaka – tzw wedges
  • Sól, papryka, pieprz do smaku

Udka wyluzować z kości, oprószyć solą i pieprzem.

Nadziać farszem i zwinąć roladki. Dodatkowo zawinąć w plastry boczku i upiec w 160 C ok 20 minut.

Farsz – posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać groszek, oprószyć solą i pieprzem i finalnie wystudzić i połączyć z siekana natką. Połączyć z serami i doprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać udka kurczaka i zwinąć.

Coleslaw – buraki i jabłka poszatkować w cienkie słupki, połączyć z sokiem z cytryny i cukrem i odstawić na 10 minut. Kiedy lekko zmiękną połączyć z siekanym szczypiorkiem, przyprawami i jogurtem. Finalnie doprawić do smaku i podać z kurczakiem.

Idealnie smakuje z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków. Ćwiartki oprószyć przyprawami i upiec w 200 C ok 20 minut.


LOREK - Uda z kurczaka w różowym winie, cebula, czosnek z polenta 

  • 2 udka z kurczaka 
  • 500 ml wina różowego, półwytrawnego
  • 1 główka czosnku 
  • 2 cebule 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka cząbru 
  • Sól i pieprz 
  • 100g kaszy kukurydzianej 
  • Śmietana 12% i szczypiorek do serwowania 

Smażycie kurczaka na patelni 1 minutę z każdej strony (chcesz mieć złoty kolor).

W tacy do pieczenia dodaj czosnek, posiekaną cebulę, przyprawy, wino, 300 ml wody i smażone udki z kurczaka. Umieść je w rozgrzanym piekarniku w 170 Celsjusza na 90 minut. Jest gotowy, gdy mięso wychodzi z kości. 

W przypadku polenty, ugotuj 300 ml wodę ze szczyptą soli, dodaj kaszę i wymieszaj, aż uzyskasz miękką konsystencję, a kasza jest ugotowana (15-20 minut). 

Podawaj udka z kurczaka z polentą, różowym sosem winnym, łyżką śmietany i szczypiorkiem.


Więcej na ten temat