Pytanie na Śniadanie

Śniadaniowy pojedynek: croque madame vs croque monsieur

TOMEK - Croque Madame

Beszamel 

  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku 

Także: 

  • Dobre pieczywo – 4 kromki 
  • roztopione masło 
  • 200g sera Emmental (lub Gruyere) 
  • 150g szynki gotowanej 
  • 4 jaja 

Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondlu i połączyć z mąką – zagotować. Rozprowadzić mlekiem i wolno doprowadzić do wrzenia. Doprawić musztardą, gałką, solą i pieprzem. Całość wystudzić.

Kromki chleba posmarować lekko roztopionym masłem i opiecz z obu stron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

Na rumiany chleb nakładać sos beszamelowy, szynkę i ser, a następnie ułożyć kolejną kromką chleba. Lekko docisnąć. Na wierzchu posmarować jeszcze beszamelem, dodać znowu szynkę ser. Całość zapiec w piekarniku 180 C ok 4 minuty i wykończyć jajem sadzonym.


LOREK - Croque Monsieur

Dla kanapki:

  • 4 kromki chleba 
  • 20 g masła 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 150g startowany ser Gruyère 
  • 6 cienkie plastry wędzonej/ugotowanej szynki 

Do sosu béchamel:

  • 150 ml mleko 
  • 150 ml śmietanki 18% 
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 mała cebula, posiekana 
  • 25g masła 
  • 25g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • Świeża gałka muszkatołowa, tarta

Musztarda-Mayo:

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej 
  • 1 łyżka majonezu 

Najpierw zrób sos Béchamel. Włóż mleko, śmietanę, czosnek, liście laurowe i cebulę na małej patelni na średnim ogniu i wymieszaj. Rozgrzewaj się, aż prawie się zagotuje, a następnie wyłącz ciepło i pozostaw na 10 minut, aby infuzja. Przekaż płyn przez sito i odrzuć liście laurowe i cebulę. 

Rozpuść masło mąką na innej patelni i gotuj na delikatnym ogniu, aż pachnie biszkoptem. Stopniowo dodaj ciepłe mleko, regularnie mieszając, a następnie dodaj musztardę Dijon, małą szczyptę świeżego gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Powinien to być kremowy sos o głębokim smaku. 

Posmaruj plastry chleba roztopionym masłem, i grillu na patelnie aż maja lekki złocisty kolor. 

Podgrzewaj piekarnik do 220°C. 

Smaruj każda kromki chleba cienką warstwą Dijon, a następnie warstwę Béchamela. Przykryj sos tartym serem Gruyère, a następnie 2 kawałki szynki. Zamykaj kanapkę i rozłóż cienką warstwę beszamelu na górnym plastrze i posyp więcej Gruyère na wierzchu. Włóż kanapki w piekarniku i piec przez 10-15 minut lub do złotego. 

Wymieszaj musztardę i majonez razem i podawaj razem z kanapkę. 

Więcej na ten temat