TOMEK - Croque Madame
Beszamel
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Także:
- Dobre pieczywo – 4 kromki
- roztopione masło
- 200g sera Emmental (lub Gruyere)
- 150g szynki gotowanej
- 4 jaja
Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondlu i połączyć z mąką – zagotować. Rozprowadzić mlekiem i wolno doprowadzić do wrzenia. Doprawić musztardą, gałką, solą i pieprzem. Całość wystudzić.
Kromki chleba posmarować lekko roztopionym masłem i opiecz z obu stron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na rumiany chleb nakładać sos beszamelowy, szynkę i ser, a następnie ułożyć kolejną kromką chleba. Lekko docisnąć. Na wierzchu posmarować jeszcze beszamelem, dodać znowu szynkę ser. Całość zapiec w piekarniku 180 C ok 4 minuty i wykończyć jajem sadzonym.
LOREK - Croque Monsieur
Dla kanapki:
- 4 kromki chleba
- 20 g masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 150g startowany ser Gruyère
- 6 cienkie plastry wędzonej/ugotowanej szynki
Do sosu béchamel:
- 150 ml mleko
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 3 liście laurowe
- 1 mała cebula, posiekana
- 25g masła
- 25g mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- Świeża gałka muszkatołowa, tarta
Musztarda-Mayo:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka majonezu
Najpierw zrób sos Béchamel. Włóż mleko, śmietanę, czosnek, liście laurowe i cebulę na małej patelni na średnim ogniu i wymieszaj. Rozgrzewaj się, aż prawie się zagotuje, a następnie wyłącz ciepło i pozostaw na 10 minut, aby infuzja. Przekaż płyn przez sito i odrzuć liście laurowe i cebulę.
Rozpuść masło mąką na innej patelni i gotuj na delikatnym ogniu, aż pachnie biszkoptem. Stopniowo dodaj ciepłe mleko, regularnie mieszając, a następnie dodaj musztardę Dijon, małą szczyptę świeżego gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Powinien to być kremowy sos o głębokim smaku.
Posmaruj plastry chleba roztopionym masłem, i grillu na patelnie aż maja lekki złocisty kolor.
Podgrzewaj piekarnik do 220°C.
Smaruj każda kromki chleba cienką warstwą Dijon, a następnie warstwę Béchamela. Przykryj sos tartym serem Gruyère, a następnie 2 kawałki szynki. Zamykaj kanapkę i rozłóż cienką warstwę beszamelu na górnym plastrze i posyp więcej Gruyère na wierzchu. Włóż kanapki w piekarniku i piec przez 10-15 minut lub do złotego.
Wymieszaj musztardę i majonez razem i podawaj razem z kanapkę.