Pytanie na Śniadanie

Pyszne i pożywne sałatki

TOMEK - Wiosenna sałatka wietnamska Bun Bo Nam Bo

  • 300g wołowiny – rostbef, udziec
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 8 ząbków czosnku
  • 5cm imbiru
  • 4 łyżki brązowego cukru plus 2 łyżki do sosu
  • Ok 200ml wody
  • Pieprz do smaku
  • sok z 2 cytryn
  • papryczka chili (opcjonalnie) do smaku
  • olej do smażenia
  • ok 500g makaronu ryzowego bun lub wstążki
  • 2 główki różnych sałat
  • Ok 100g świeżych ziół – kolendra, pachnotka
  • 50g prażonych orzechów arachidowych

Marynata do mięsa - wołowinę pokroić na cienkie kawałki i zamarynować z sosem rybnym, kawałkiem siekanego imbiru i siekanymi 3 ząbkami czosnku

Syrop cukrowy – cukier brązowy zagotować z wodą i wyredukować o połowę, wystudzić. Zimny syrop połączyć z marynowanym mięsem i pozostawić w lodówce na noc. Opcjonalnie można dodać sól i pieprz

Makaron wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 4-7 minut, w zależności od grubości makaronu. Gdy napęcznieje, odsączamy na sitku.

Sos – w misce połączyć sos rybny, cukier, sok z cytryn, rozdrobniony 1 ząbek czosnku i opcjonalnie chili.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy 3 posiekane ząbki czosnku. Gdy się zarumienią, dodajemy marynowana wołowinę.

Umytą sałatę wraz z ziołami kroimy na kawałki.

Do miski nakładamy sałatę i zioła, wrzucamy ugotowany – jeszcze ciepły makaron i podsmażone mięso. Polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy.


LOREK - Sałatka wiosenna z owocami 

  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 200g mozzarelli 
  • 2 brzoskwinie 
  • 50 g rukola 
  • 30 g smażone migdały 
  • 50 g melonów pokrojonych na kostki 
  • 100 g naturalny jogurt 
  • 10 liści miętowych 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1/3 łyżeczki chili 
  • Sól i pieprz 

Do dressingu się, posiekanej mięty i wymieszaj z resztą składników. 

Przecinasz brzoskwinie na pół i wkładasz je do grilla, albo na gorącej patelni. Trzymasz je, aż staną się trochę miękkie i mają złoty kolor. 

Na talerzu włóż rukola, a następnie kaszy jaglanej, kawałki mozzarelli, brzoskwini, melonów i smażonych migdałów. 

Polej dressingiem i gotowe. 


Więcej na ten temat