TOMEK - Wiosenna sałatka wietnamska Bun Bo Nam Bo
- 300g wołowiny – rostbef, udziec
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 8 ząbków czosnku
- 5cm imbiru
- 4 łyżki brązowego cukru plus 2 łyżki do sosu
- Ok 200ml wody
- Pieprz do smaku
- sok z 2 cytryn
- papryczka chili (opcjonalnie) do smaku
- olej do smażenia
- ok 500g makaronu ryzowego bun lub wstążki
- 2 główki różnych sałat
- Ok 100g świeżych ziół – kolendra, pachnotka
- 50g prażonych orzechów arachidowych
Marynata do mięsa - wołowinę pokroić na cienkie kawałki i zamarynować z sosem rybnym, kawałkiem siekanego imbiru i siekanymi 3 ząbkami czosnku
Syrop cukrowy – cukier brązowy zagotować z wodą i wyredukować o połowę, wystudzić. Zimny syrop połączyć z marynowanym mięsem i pozostawić w lodówce na noc. Opcjonalnie można dodać sól i pieprz
Makaron wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 4-7 minut, w zależności od grubości makaronu. Gdy napęcznieje, odsączamy na sitku.
Sos – w misce połączyć sos rybny, cukier, sok z cytryn, rozdrobniony 1 ząbek czosnku i opcjonalnie chili.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy 3 posiekane ząbki czosnku. Gdy się zarumienią, dodajemy marynowana wołowinę.
Umytą sałatę wraz z ziołami kroimy na kawałki.
Do miski nakładamy sałatę i zioła, wrzucamy ugotowany – jeszcze ciepły makaron i podsmażone mięso. Polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy.
LOREK - Sałatka wiosenna z owocami
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200g mozzarelli
- 2 brzoskwinie
- 50 g rukola
- 30 g smażone migdały
- 50 g melonów pokrojonych na kostki
- 100 g naturalny jogurt
- 10 liści miętowych
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki chili
- Sól i pieprz
Do dressingu się, posiekanej mięty i wymieszaj z resztą składników.
Przecinasz brzoskwinie na pół i wkładasz je do grilla, albo na gorącej patelni. Trzymasz je, aż staną się trochę miękkie i mają złoty kolor.
Na talerzu włóż rukola, a następnie kaszy jaglanej, kawałki mozzarelli, brzoskwini, melonów i smażonych migdałów.
Polej dressingiem i gotowe.