Pytanie na Śniadanie

Botwinka na różne sposoby cz.4

GOŁĄBKI Z LIŚCI BOTWINKI Z KASZĄ BULGUR 

  • 1 pęczek botwinki
  • 200 g kaszy bulgur 
  • garść mięty lub koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • opakowanie sera koziego
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Buraczki zetrzeć na tarce, łodyżki drobno posiekać a liście umyć i przygotować do nadziewania. Bulgur ugotuj al dente. Zioła i czosnek drobno posiekaj, dorzuć do bulguru. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szalotkę drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Dorzuć łodyżki i buraczki. Następnie wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj kozi ser. Liście nadziewaj farszem i układaj w brytfance. Wstaw do piekarnika. Wybierz gotowanie wspomagane.


CHŁODNIK Z BOTWINKI 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • maślanka 
  • kefir
  • sól, czarny pieprz
  • cytryna

Buraczki zetrzyj na tarce i przesmaż na maśle, dorzuć drobno pokrojone łodyżki botwinki. Liście pokrój drobno i zblanszuj w osolonym wrzątku przez chwilkę. Rzodkiewkę i ogórki zetrzyj na tarce. Do maślanki z kefirem dodaj przesmażone, zblanszowane i starte elementy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dodaj jajko i posiekany koperek.


SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z FETĄ I ORZECHAMI I LIŚĆMI BOTWINKI 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 op. twardej fety 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • krem balsamico
  • oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • czarnuszka 

Buraczki pokrój w ósemki i polej kremem balsamico, oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika - funkcja para. Delikatne buraki podawaj na liściach botwinki z fetą, prażonymi orzechami i czarnuszką. 


Więcej na ten temat