Torcik leśny mech z musem truskawkowym
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 serki mascarpone (250 g) + 1 łyżka cukru pudru
- 50 g śmietany 30%
- 10 truskawek (mogą być mrożone, ale trzeba je rozmrozić) zblendowanych na gładką masę
Owoce:
- granat
- maliny
- małe kaki
Będzie potrzebna mała tortownica (18-20 cm), papier do pieczenia i tarka do starcia boków ciasta. Szpinak zblenduj z olejem. Jajka ubij z cukrem, dodaj zblendowany szpinak, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Masę wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 175 C przez 45-50 min (opcja góra-dół). Po upieczeniu ciasta zrób krem: mascarpone zblenduj ze śmietaną, cukrem pudrem i gotowym musem truskawkowym. Górę ciasta zetnij i odstaw. Przypieczone boki zetrzyj delikatnie na tarce do momentu aż będą zielone. Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą część nasącz lekko wodą (tak postępuj z każdą częścią ciasta), wysmaruj kremem i przykryj drugą. Wysmaruj drugą część kremem, zrób to samo z trzecią warstwą. Odciętą wcześniej górę ciasta pokrusz i obsyp krem na ostatniej warstwie. Na koniec udekoruj owocami.
Zielona rolada z truskawkami
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kropli barwnika spożywczego zielonego
Krem:
- 100 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 7 truskawek
Polewa:
- biała czekolada (roztopiona nad kąpielą wodną)
Dekoracja:
- małe beziki
- truskawki
Wykonanie: Będzie potrzebna blacha do piekarnika i papier do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj barwnik spożywczy, po czym dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 11 min w temp. 180 C (termoobieg). Po upieczeniu chwilkę odczekaj i wyłóż biszkopt na ściereczkę tak, żeby papier do pieczenia był na górze. Po czym zdejmij papier i wraz ze ściereczką zwiń w rulon i tak zostaw do nadania kształtu roladzie. W tym czasie zrób krem: śmietanę ubij z serkiem mascarpone oraz dodaj cukier puder. Rozwiń roladę i wysmaruj ją kremem, a na nim ułóż pokrojone w cząstki truskawki. Zwiń ponownie w rulon i odłóż na papier do pieczenia. Czekoladę roztop nad kąpielą wodną z dodatkiem małej ilości mleka. Roladę oblej czekoladą, udekoruj bezikami oraz owocami.
Muffinki szpinakowe z musem mango
- 1 opakowanie szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- mus z mango (mango zblendowane)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 100 g mascarpone + 1 łyżeczka cukru pudru
Dekoracja:
- granat
- kwiaty jadalne
Wykonanie: Będą potrzebne foremki do muffinek. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec szpinak (wcześniej go zblenduj z olejem). Masę wylej do foremek do muffinek i wstaw do piekarnika na 25 min w temp. 170 C (bez termoobiegu). Po upieczeniu, zetnij górę babeczek, a następnie wydrąż środek. Napełnij środek musem z mango i nałóż krem oraz przykryj skruszonym ciastem. Udekoruj granatem oraz jadalnymi kwiatami.
Naleśniki szpinakowe z twarogiem i truskawkami
- 3 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
Nadzienie:
- 250 twarogu półtłustego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
Wykonanie: Szpinak zblenduj z wodą (najlepiej w malakserze). Masę przelej do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładkie, rzadkie ciasto. Nagrzej patelnię (najlepiej taką do naleśników). Za pomocą chochli wylej na patelnię tyle płynu, żeby przykrył całą patelnię. Po 30 sekundach przewróć na drugą stronę i czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Twaróg zblenduj z cukrem oraz żółtkiem. Naleśniki wysmaruj nadzieniem i ułóż na nich owoce.