GOŁĄBKI Z LIŚCI BOTWINKI Z KASZĄ BULGUR
- 1 pęczek botwinki
- 200 g kaszy bulgur
- garść mięty lub koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- opakowanie sera koziego
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna
Buraczki zetrzeć na tarce, łodyżki drobno posiekać a liście umyć i przygotować do nadziewania. Bulgur ugotuj al dente. Zioła i czosnek drobno posiekaj, dorzuć do bulguru. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szalotkę drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Dorzuć łodyżki i buraczki. Następnie wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj kozi ser. Liście nadziewaj farszem i układaj w brytfance. Wstaw do piekarnika. Wybierz gotowanie wspomagane.
CHŁODNIK Z BOTWINKI
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- maślanka
- kefir
- sól, czarny pieprz
- cytryna
Buraczki zetrzyj na tarce i przesmaż na maśle, dorzuć drobno pokrojone łodyżki botwinki. Liście pokrój drobno i zblanszuj w osolonym wrzątku przez chwilkę. Rzodkiewkę i ogórki zetrzyj na tarce. Do maślanki z kefirem dodaj przesmażone, zblanszowane i starte elementy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dodaj jajko i posiekany koperek.
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z FETĄ I ORZECHAMI I LIŚĆMI BOTWINKI
- 1 pęczek botwinki
- 1 op. twardej fety
- 100 g orzechów włoskich
- krem balsamico
- oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz
- czarnuszka
Buraczki pokrój w ósemki i polej kremem balsamico, oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika - funkcja para. Delikatne buraki podawaj na liściach botwinki z fetą, prażonymi orzechami i czarnuszką.