Pytanie na Śniadanie

Wielkanocna kuchnia last minute - cytrynowe tiramisu

Cytrynowe tiramisu

  • 250 g serka mascarpone
  • 6 żółtek jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki likieru limoncello 
  • 24 biszkopty
  • świeże truskawki

W dużym naczyniu ubij żółtka jajek z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone, sok z połowy cytryny i skórkę z całej cytryny. Wymieszaj dokładnie.

W innym naczyniu ubij białka jajek na sztywno. Następnie delikatnie wymieszaj je z masą mascarpone.

Wymieszaj sok z cytryny, wodę i likier limoncello w płaskim naczyniu.

Przygotuj formę do pieczenia lub szklaną misę.

Zanurz połowę biszkoptów w mieszance soku z cytryny i likieru i ułóż je w dnie formy.

Na biszkoptach ułóż połowę masy mascarpone.

Na to ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych sokiem z cytryny i likierem, a następnie na niej drugą połowę masy mascarpone.

Przykryj formę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby tiramisu się schłodziło i smaki się połączyły.

Przed podaniem posyp tiramisu świeżymi truskawkami.

Więcej na ten temat