Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne smaki z Kurpiów - łagodniak

ŁAGODNIAK 

  • 1 kg maki, 
  • 3 jaja, 
  • 30 dkg cukru, 
  • 1 kostki masła,
  • 50g drożdży,
  • cukier wanilinowy,
  • 0,5l mleka

Zrobić zaczyn z rozkruszonych drożdży wymieszanych z polowa cukru. Kiedy wyrosną, dodać cieple mleko i resztę cukru. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Ale bez przesady, jak twierdzi autorka przepisu, z plackiem "nie trzeba sie bawić". Wyłożyć do formy (dużej, bo placek urośnie) i odstawić na 10 min. Piec ok. 45 minut, wkładając do lekko nagrzanego piekarnika, podwyższyć temperaturę. Można zrobić kruszonkę z garstki maki, łyżki masła i łyżki cukru i posypać placek przed włożeniem do piecyka. 

Więcej na ten temat