Żurek Kurpiowski podawany z białą kiełbasą i jajkiem
- 1 butelka zakwasu żuru
- 0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie)
- 1 cebula
- 4 laski białej kiełbasy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Wędzona słonina
- 2 liście laurowy
- ziele angielskie,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- mały okrągły chlebek lub bułki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie zalać wodą.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty czarny pieprz, sól, a następnie gotować do momentu aż ziemniaki zmiękną.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytopić słoninę i na niej zeszklić pokrojoną cebulę oraz podsmażyć pokrojoną białą kiełbasę.
Jajka ugotować na twardo. Górną część chlebka odkroić i wydrążyć wnętrze.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy podsmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy zakwas żuru.
Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.
Małopolski żurek z kiełbasą i twarogiem
- 1 l wody
- 2 szklanki zakwasu
- 2 laski białej kiełbasy
- 1 laska kiełbasy śląskiej
- 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- majeranek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 kostka sera białego
- sól, pieprz
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić i podsmażyć.
Całość zalać wodą, dodać roztarty majeranek i gotować 15 min. Po tym czasie dodać ziemniaki i kiedy lekko zmiękną dodać zakwas, chrzan i ponownie zagotować. Można zabielić dodatkowo śmietaną, zagotować, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerz i na końcu posypać pokruszonym białym serem. Można dodać jajka ugotowane na twardo.
Pasztet wielkanocny z kaczki ze śliwką i sosem tatarskim
- kaczka ok 2 kg
- 500g łopatki wieprzowej
- Ok 200g wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w grubą kostkę
- 1 kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
- 4 - 5 jajek
- pieprz, sól do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera
- ok 150g suszonych śliwek
Mięso, oprócz wątróbki, podzielić na elementy, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić osobno z cebulką na oleju - krótko.
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki, ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.
Pasztet roślinny z soczewicy , kaszy jaglanej i warzywa
Składniki na małą keksówkę:
- 250 g czerwonej soczewicy (połówki ziaren)
- 2 marchewki 200 g
- 1 pietruszka 100 g
- 2 cebule 400 g
- 4 ząbki czosnku 20 g
- łyżka oliwy 10 g
- szklanka suchej kaszy jaglanej 180 g
- pół szklanki płatków jaglanych 60 g
- pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 60 g
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz,
- czosnek niedżwiedzi,
- kminek,
- ostra papryka mielona
Soczewicę i kaszę jaglaną przepłukać i zalać w garnku bulionem. Gotować ok 30 minut, aż soczewica się rozpadnie i bulion odparuje. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Cebule pokroić w kostkę a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Podsmażyć warzywa na patelni z odrobiną tłuszczu. Ostudź kaszę jaglaną z soczewicą. Gdy będzie miała temperaturę pokojową (będzie letnia), dodaj płatki jaglane oraz skrobię i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj wodę. Masę doprawić i dokładnie wymieszać. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą keksówki i upiec 60 minut w temperaturze 180C.