Pytanie na Śniadanie

Przepisy na żurek idealny cz.2

Żurek Kurpiowski podawany z białą kiełbasą i jajkiem

  • 1 butelka zakwasu żuru 
  • 0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie) 
  • 1 cebula 
  • 4 laski białej kiełbasy 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • Wędzona słonina  
  • 2 liście laurowy 
  • ziele angielskie, 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżki majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • mały okrągły chlebek lub bułki 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie zalać wodą. 

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty czarny pieprz, sól, a następnie gotować do momentu aż ziemniaki zmiękną. 

W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytopić słoninę i na niej zeszklić pokrojoną cebulę oraz podsmażyć pokrojoną białą kiełbasę. 

Jajka ugotować na twardo. Górną część chlebka odkroić i wydrążyć wnętrze. 

Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy podsmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy zakwas żuru. 

Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem i pieprzem. 

Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru. 

Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo. 


Małopolski żurek z kiełbasą i twarogiem  

  • 1 l wody 
  • 2 szklanki zakwasu 
  • 2 laski białej kiełbasy 
  • 1 laska kiełbasy śląskiej 
  • 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 
  • majeranek 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • 1 kostka sera białego 
  • sól, pieprz 

Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić i podsmażyć.  

Całość zalać wodą, dodać roztarty majeranek i gotować 15 min. Po tym czasie dodać ziemniaki i kiedy lekko zmiękną dodać zakwas, chrzan i ponownie zagotować. Można zabielić dodatkowo śmietaną, zagotować, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerz i na końcu posypać pokruszonym białym serem. Można dodać jajka ugotowane na twardo.

Więcej na ten temat